Възможно ли е да бъде пробягана класическата дистанция на маратон от 42 195 метра за по-малко от 2 часа? Отговорът на този въпрос беше даден днес на пистата за състезания от Формула 1 - "Монца", където кениецът Елиуд Кипчоге беше на косъм от невероятното постижение. Олимпийският шампион от Рио 2016 пресече финала за 2 часа и 25 секунди! 

Kакто вече стана ясно, "Найк" организира събитието, което имаше за цел да бъде преодоляна непосилната граница от 2 часа. За опита бяха поканени трима от най-добрите бегачи - Кипчоге (с лично време 2.03:05 ч.), етиопецът Лелиса Десиса (двукратен победител в Бостънския маратон с лично време 2.04:45 ч.) и еритреецът Зерсенай Тадесе (световен рекордьор на полумаратон с личен резултат на маратон 2.10:41 часа).

Най-бърз от тримата на "Монца" беше Кипчоге, на когото не му достигна съвсем малко, за да запише невероятното постижение. Рекордът на кениеца обаче няма да бъде признат от ИААФ, тъй като събитието нямаше състезателен характер. Тримата участници използваха пейсъри, включващи се в различен етап на надпреварата, а подкрепителните напитки им бяха подавани от мотори, а не както в останалите състезания - на състезателни пунктове.

Припомняме, че световният рекорд е 2.02:57 часа на кениеца Денис Кимето, поставен на маратона в Берлин през 2014 г.