Тази неделя Стара Загора ще даде старт на втората поредна верига от маратони в България. Трите големи събития отново са обединени под мотото „Бягането като начин на живот“. Вторият в историята Маратон Стара Загора е насрочен за тази неделя, 2 април 2017-а, годината, през която градът е обявен за Европейски град на спорта. 

„Всеки голям град има своя маратон и за нас е важно, че за втора поредна година организираме тази ставаща емблематична за Стара Загора проява. Надявам се в неделя площадът пред Общината отново да бъде залят от празнично настроение, хората да приветстват атлетите и да прекарат един хубав пролетен ден в нашия град. През целия уикенд в Стара Загора са предвидени много различни прояви и маратонът е част от тях“, заяви заместник-кметът Красимира Чахова, която миналата година бе сред участниците и завършили успешно кратката дистанция на 10 км, като дори спечели златото в своята възрастова група.

Наред с класните атлети от чужбина, на старт ще застанат и редица добре познати български бегачи. Логично по-впечатляващо е присъствието на 21 км, защото състезанието в града на липите тази година ще бъде валидно за Националния шампионат. В полумаратона ще бягат рекордьорът на планински бягания Шабан Мустафа и добре известната с маратонските си победи Милка Михайлова. Шабан е петкратен шампион на България по маратон, победител в Софийския маратон 2012 г., два пъти шампион на България по полумаратон, четвърти на Световното първенство по планинско бягане на дълга дистанция в Швейцария през 2015 г. и държи рекордите за най-бързо изкачване към високите върхове в България: Калофер - връх Ботев, Банско - връх Вихрен, Самоков - връх Мусала и НДК - Черни връх. Милка Михайлова пък има седмо място на Европейско първенство по планинско бягане. 

В стартовите листа личат още имената на Радосвета Симеонова (която миналата година бе втора на 42.195 км в Стара Загора), на Маринела Минева, Анита Кръстева от Берое и Иван Попов, също от Берое. Сред българите, които ще потеглят по трасето е и съпружеската двойка Ивета и Димчо Мицови, дамата ще стартира в класическия маратон, а представителят на „силния пол“ ще бяга полумаратон.

Стартът е точно в 10.00 ч. на площада пред Общината. Участниците могат да избират между три дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км, което дава възможност повече любители на бяганията да се включат в надпреварата. От площада маршрутът води на изток покрай емблематичните за града липови дървета и по изпълнените с цветя и зеленина улици. 

Тази пролет има още една интрига: дали ще бъдат подобрени резултатите на победителите от миналата година, когато мароканецът Лахсен Мокраджи финишира за 2.26:03 ч., а хърватката  Николина Шустич спря хронометрите на 2.54:53 ч. 

Организатори са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация „Спорт в свободното време“, Спортен клуб лека атлетика Берое, Спортен клуб Ракета и БФЛА.

Всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42 км, 21 км и 10.5 км ще бъдат отличени и с медал за участие като спомен от събитието. Миналата година Маратон Стара Загора бе валиден за официално Световно първенство на глухите, сега организаторите също са амбицирани да запазят класата на състезанието чрез осигуряване присъствието на елитни атлети. Предвидени са парични премии и за ветераните, ще се раздадат много предметни награди и призове. 

Подробности за Маратон Стара Загора ще намерите на: http://marathonstarazagora.com  
както и във Facebook на https://www.facebook.com/Marathon-Stara-Zagora-2017 

И тази година в основата на веригата са трите маратонски бягания със следните дати: 

 2 април в Стара Загора
 7 май във Варна 
15 октомври в София