Руският министър на спорта Виталий Мутко обяви, че Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) трябва да бъде закрита, тъй като по нечестен начин е насочила вниманието от допинг скандала само върху Общоруската федерация по лека атлетика.

В петък ИААФ забрани на руския отбор по лека атлетика да участва на олимпийските игри в Рио де Жанейро, а в събота решението й беше подкрепено от МОК.

Наложената забрана доведе до жалби от страна на руските състезатели по спортно ходене Денис Нижегородов и Светлана Василиева, които се обърнаха към Спортния арбитражен съд в Лозана.

Президентът на ИААФ Себастиан Коу изрази позицията, че Русия е направила прогрес в борбата с употребата на забранени субстанции, но това не е достатъчно за вдигане на забраната за участие.

„Като цяло с прехвърлянето на цялата вина на Общоруската федерация по лека атлетика, ИААФ се отказа от поемането на отговорност за борбата с употреба на допинг в спорта“, заяви Мутко.

Както е известно, ИААФ извади руските лекоатлети от международни състезания още през миналата година, когато след доклад на Световната антидопингова агенция стана ясно, че са прикрити голям брой положителни проби на спортисти от Русия и страната е виновна за наличието на система за употреба на забранени вещества.