Шабан Мустафа постави нов рекорд за скоростно изкачване на "Хайдушката пътека" над Сливен. Ултрамаратонецът и национал по планинско бягане преодоля 3-километровата дистанция с денивелация около 600 метра за 25 минути, 15 секунди и 8 стотни. Втори финишира миналогодишният рекордьор Иван Сираков. Той подобри собствения си рекорд от 25 минути и 4 секунди. Сега Сираков измина дистанцията за 24:44.5 мин.

Героят от САЩ`94 и бивш кмет на Сливен Йордан Лечков уважи събитието, надъхвайки състезателите, научи БЛИЦ СПОРТ. Самият той често катери пътеката, поддържайки спортната си форма.

Трети завърши сливналията Алексей Василев с 30:12.4 минути. 15-годишният член на местния клуб по ориентиране „Сините камъни“ Стефан Куртев е пети с време 31:21.6 минути, а Костадин Новаков от същия клуб е с 38:15.1 мин.

Първото състезание за скоростно изкачване на Хайдушката пътека се състоя през 2015 година. От фондация „Стария бряст“ е изготвен специален сайт, на който всяка година ще бъде попълван личният рекорд на всеки участник.

Скоростно изкачване на Хайдушката пътека е част от „Сливен екстрийм“ към Фондация "Стария бряст", която е организатор на различни състезания в планината над Сливен. Едно от тях се проведе преди около месец - маратон "Хайдушки пътеки", където в класическата дистанция от 42.195 км Иван Сираков победи Шабан Мустафа.

„Хайдушката пътека“ е култова за Карандила и Сливен. За колко време хайдутите са се изкачвали до Карандила е загадка. От години се води жестока битка, разказват се истории, за това кой за колко време я е изкачил и лично е поставил рекорда. Носят се легенди, митове и самохвалства... Ето заради това от миналата година Фондация „Стария бряст“ прави официално състезание с лицензирани съдии, което ще се провежда всяка година през месец ноември – рожденият ден на природен парк „Сините камъни“, на чиято територия е Карандила над град Сливен и „Хайдушката пътека“.

Това състезание има само две точки на измерване – старта, в началото на пътеката, където е и арката с надписа „Начало на Хайдушката пътека“ и голямата чешма, в горния ѝ край, до хотел „Карандила“. Няма точно зададен маршрут, всеки сам избира и преценя откъде да мине. Най-краткият път ще бъде маркиран с ленти Той е и най-стръмен, и най-труден. Има и по-леки и заобиколни варианти, един, от които следва официалната туристическа маркировка. Измерва се единствено времето, необходимо за достигане от началото до финала.