Медалисти от Олимпийски игри ще бягат във второто издание на надпреварата по маратон за щафети - „София Екиден Маратон 2016”. Състезанието ще бъде под патронажа на Японското посолство в Република България.

Едни от най-успешните спортисти на България ще бъдат част от отбора на спортната марка екипировка - Mizuno като организаторите ще разкрият имената им непосредствено преди състезанието.  

Бягането на класическата дистанция от 42.195 км ще се проведе на Националния празник 6 септември от 9:00 часа със старт-финал пред стадион „Васил Левски”.

Заявка за участие подадоха вече над 40 отбора като и през тази година ще има състави от Пожарната, Българската Армия и Полицията. Участие ще вземат, както професионални състезатели, така и любителски тимове. И през тази година се очакват отбори от съседните балкански страни като Македония, Гърция и Румъния.

Записването за състезанието продължава в сайта www.sofiaekidenmarathon.com. Всеки любител на бягането може да събере отбор и да се включи в атрактивната надпревара.
 
Всеки отбор ще бъде съставен от шест души, които ще изминат класическата дистанция от 42.195 км. Бегачите ще бъдат разпределени на постове, които ще пробяга дистанции от 5 км+10 км+5 км+10 км+5км+7.195 км=42.195 км. Дисциплината е лицензирана от международната федерация по лека атлетика (IAAF), a трасето в София отговаря на всички стандарти.

Организаторите са предвидили надпревари в шест категории - изцяло мъжка щафета, изцяло женска щафета, смесена щафета (две жени и четирима мъже) и корпоративна (две жени и четирима мъже), смесена за студенти и смесена (свободен брой мъже и жени).