Националната дарителска кампания Операция „Жълти стотинки” стартира в средата на септември, за осма поредна година. Тази година инициативата има нова кауза и ще набира дарения в помощ на деца с множествени увреждания. Даренията ще бъдат насочени към „Център за надежда“ в София, който предоставя дневна грижа и обучение на деца с увреждания. Средствата ще бъдат инвестирани в осигуряване на допълнителни рехабилитатори към Центъра и в развитието на програма „Мобилен терапевт”. Това ще повиши качеството на грижата за децата, ползващи Центъра, и ще даде повече свобода на техните близки през деня. По този начин дарителската кампания ще облекчи живота не само на десетки деца с множествени увреждания, но и на техните семейства, които често се превръщат в заложници на болестта. Основен партньор на кампанията е фондация „И аз мога”. 

Мотото на кампанията е: „Твоето ресто връща надежда за децата с увреждания и техните семейства“. Ако успее с мисията си, тя ще облекчи живота не само на десетки деца с множествени увреждания, но и на техните семейства, които често се превръщат в заложници на болестта. В много случаи майката остава сама в грижата си за болното дете, а здравите деца са принудени от обстоятелствата да пораснат преждевременно, поемайки грижите за своите братче или сестриче. Допълнителните рехабилитатори ще повишат качеството на дневната грижа за децата, ползващи Центъра, и ще дадат повече свобода на техните близки през деня. 

Началото на кампанията бе дадено с Деня на баскетбола на 17 септември. Средствата от билетите за спортното събитие бяха дарени за каузата от Българската федерация по баскетбол. Така Операция „Жълти стотинки“ започна мисията си с първоначална сума от 5236 лева. 

За втора поредна година Операция „Жълти стотинки” е кауза и на Софийския маратон. В него ще участвa отборът на VIVACOM, който ще тича за каузата. В подкрепа на инициативата също ще тичат Данчо Йовчев, баскетболният отбор и младежкият футболен отбор на клуб Левски. На място ще има и благотворителен базар, на който всеки ще може да закупи артикул и да даде своя принос за децата с увреждания. 

В кампанията може да се включи всеки – както физически лица, така и търговски обекти. Тази година инициаторът VIVACOM е осигурила допълнителен брой от специалните касички за жълти стотинки, които могат да бъдат заявени от всеки един търговец, независимо от обхвата и вида на неговата дейност – на имейл адрес [email protected]

Кампанията може да бъде подпомогната и със sms на кратък номер 1415 или с обаждане на телефон 0-900-5-14-15. Цената е 1 лев за всички абонати на трите мобилни оператора в страната и 1,20 лв. за клиентите на предплатени услуги. За по-големи дарения има осигурена дарителска сметка: IBAN BG70TTBB94001528002490.

Операция „Жълти стотинки” е национална дарителска кампания на VIVACOM Fund, която вече 7 години подкрепя социални каузи в името на децата. Тя се провежда с помощта на десетки партньори и всяка кампания мотивира стотици хиляди българи да дадат своя принос в нея. Олимпийският шампион Йордан Йовчев и чаровната певица Белослава за поредна година ще бъдат лицата на кампанията, вярвайки, че със своя пример ще привлекат повече хора да подпомогнат добрата кауза. 

Традиционните партньори на тази уникална за България инициатива, заслужаващи адмирации за последователната си подкрепа и дарителска политика са: кино АРЕНА, Burger King, Ciela, Cinelibri, Colibri, DHL, Domino’s Pizza, Grand Optics, Inmedio, Joy Optics, KOM, Mr. Bricolage, 1 minute, Relay, Renault-Nissan, SDI Broker, Sport Depot, Texas Chicken и Zeiss Experience Center.

Новите партньори, присъединили се тази година към кампанията, са: Lafka, Andrews Ladies, Booktrading, DOMKO, VIP Security и Eventim, благодарение на които специалните касички ще приемат дарения в близо 1700 търговски обекта.

Медийните партньори, благодарение на които повече хора имат шанса да научат за каузата, са: dir.bg, сп. Elle, вестник Стандарт, Дарик радио, Журнал за жената, „Моето дете“, Нова телевизия, радио FM+, радио Star, Розали, actualno.com и iwoman.

Повече информация за кампанията може да бъде намерена на официалната страница на Операция „Жълти стотинки“ във Facebook – www.facebook.com/Операция-Жълти-Стотинки, или на www.vivacomfund.bg.