34-ото издание на Софийския маратон ще постави абсолютен рекорд по брой участници - над 4000. Събитието е тази неделя, а днес организаторите дадоха пресконференция. Откриването на WIZZ AIR София Маратон 2017 е на 15 октомври, от 9:30 часа, пред Националния стадион „Васил Левски”. В 9:40 часа ще бъде дадено началото на масовия старт - 3 километра, в който се очаква участниците да бъдат около 1000. В 10:00 часа е стартът на класическия маратон (42,195 км) и след това през 10 минути ще стартират записаните в останалите дисциплини - на 21 км и 10 км.

Повече от 700 чужденци са заявили участие в Софийския маратон. Близо 30 са елитните бегачи, като един от фаворитите за голямата победа е Самсон Кипроно от Кения, който има лично постижение от 2 часа, 10 минути и 17 секунди.

Сред по-известните наши атлети, които ще стартират в неделя, са Йоло Николов и Митко Ценов.

Общият награден фонд и тази година е впечатляващ – над 60 000 лева. Победителите при мъже и при жените в класическия маратон ще получат по 8000 лв., подгласниците им по 4000 лв. и т. н. до 10-о място – 400 лв. Наред с това ще бъде разиграна томбола с 20 награди сред всички завършили масовото бягане на 3 км.

Ще бъдат излъчени и наградени още най-добрите софиянец и софиянка.

За доброто настроение са предвидени много други призове, викторини и забавления. Отново специална „Арка на победителя“ ще бъде изградена в зоната на старт/финала, пред нея участниците и зрителите ще могат да се снимат за спомен и да си правят селфита със спортните звезди. Парични награди ще има и за всички призьори до шесто място на 21 км и на 10.5 км. Всеки стартирал ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите основните дистанции (10, 21 и 42 км) ще бъдат отличени с медал за участие като спомен от събитието.

"Апелираме към всички столичани да не бъдат много ядосани в неделя заради затварянето на някои улици и булеварди заради маратона. Надяваме се това събитие да се превърне в празник на София, така както е в Бостън, Чикаго, Берлин и много други градове по цял свят. Иска ни се тези, които живеят около маршрута да бъдат съпричастни с бегачите и да ги подкрепят по време на състезанието, а не да недоволстват защо тази или онази улица е затворена", коментира директорът на WIZZ AIR София Маратон 2017 Даниел Дуков на пресконференцията, в която участваха още Красен Кралев – министър на младежта и спорта, Елен Герджиков – председател на Столичния общински съвет и председател на Фондация „София – Европейска столица на спорта“, Белчо Горанов – генерален секретар на БОК, Добромир Карамаринов – президент на БФЛА, Анатоли Илиев – организационен секретар на София2018.

"Няма да върнем нито един желаещ да стартира на Софийския маратон. Имаме готовност да раздаваме стартови номера и в неделя сутрин. Разбира се участниците трябва да пристигнат по-рано пред Националния стадион "Васил Левски", добавиха организаторите.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ