Независимо дали бъдещето на Оскар Писториус ще бъде обвързано с престой зад решетките или не, той няма да може да бяга на турнира от Диамантената лига в Брюксел. Това потвърди директорът на надпреварата Вилфред Меерт.

Писториус беше осъден за непредумишлено убийство на приятелката си Реева Стеенкамп, а каква ще бъде присъдата му ще стане явно през следващия месец.

"Не, не мисля, че ще поканим някога Писториус на турнира в Брюксел. Той не е човек, с чиято репутация искаме да рекламираме нашия спорт. Винаги ще има много съмнения около него”, коментира Меерт, цитиран от "BGathletic".

Той смята, че мнението му споделят и други организатори на турнири.

„На много срещи с колеги коментирахме случая Писториус и не мисля, че има много от тях, които ще го приемат на турнирите си”, заяви още Меерт.

Шесткратният параолимпийски шампион и първият атлет с двигателни увреждания, участвал на Олимпийски игри и световно първенство за здрави, има разрешение, че ще може да стартира на Параолимпийските игри, ако не попадне в затвора. Преди убийството на Стеенкамп на 14 февруари 2013 г. Писториус беше една от големите звезди на световния спорт и участваше на много комерсиални турнири, в това число и в Диамантената лига, наред със здравите си конкуренти.