В дома на Оскар Писториус в Претория е открита окървавена бухалка, разкриха няколко южноафрикански медии. Това е причината прокуратурата да обвини спринтьора в предумишлено убийство. Както вече стана ясно, в ранните часове на четвъртък параолимпиецът простреля смъртоносно приятелката си Рива Стеенкамп, която помислил за крадец, промъкващ се в дома му. Манекенката пък желаела да изненада Писториус за Свети Валентин.

В петък в съда бе гледана мярката на Писториус за неотклонение. Вестник "Сити експрес" се позовава на източници и допълва, че черепът на Стеенкамп е бил натрошен, явно след ударите от бухалката, която била окървавена.

Полицията обаче разследва и дали 30-годишната манекенка не е използвала за самозащита батата за крикет. Служителите на реда отхвърлиха версията, че Писториус е объркал приятелката си за крадец. Според "Сити експрес" Стеенкамп е била по нощница. Това отхвърля разпространената версия, че той е помислил, че в дома нахлува крадец и затова е стрелял.

"Подозрителен е първият изстрел в спалнята, който я улучва в бедрото. След това тя е избягала и се е скрила в тоалетната. Тогава той е изстрелял още три куршума", допълва източникът на изданието.

26-годишният Писториус отхвърля обвиненията в предумишлено убийство. Ако то се потвърди, го очаква доживотен затвор. Във вторник ще се решава дали да бъде пуснат под гаранция. В момента Писториус е под денонощно наблюдение в ареста, тъй като се твърди, че има опасност да се самоубие.

В родината си ЮАР лекоатлетът с два ампутирани крака е герой, въпреки че медиите задават доста въпроси около бурния му личен живот, изпълнен с лъскави гаджета, оръжия и бързи коли. По-рано стана ясно, че в дома на Писториус не беше открит само пистолета от трагедията с гаджето му, а и още автомат и бухалки.

Дори в интервю преди време Писториус е споделял, че винаги си ляга с оръжие заради страх от обирджии.