Наказанието на състезателката по лека атлетика Силвия Дънекова (3000 м с преп.), която на игрите в Рио беше уличена в употреба на допинг, ще се решава у нас. Със случая ще се занимае Дисциплинарната комисия към БОК, тъй като от световната атлетическа федерация (ИААФ) са преценили, че тя не е достатъчно елитна състезателка, че да разследват случая. Затова той е пренасочен към съответната национална институция, пише bgathelic.com.

Вече е изтекла половината от двумесечния срок за разглеждане му в ДК към БОК, откъдето са информирали, че дата ще се насрочи след парламентарните избори на 26 март. След като комисията излезе с решение, българската федерация по атлетика ще трябва да се съобрази с него, като наложи взетата санкция или по-голяма. Има и вариант спортистът да бъде оневинен. Наказанието може да се оспорва в арбитража към БОК или в спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана.

При разглеждането на случая у нас атлетката отново ще има право на защита. При връщането си от Рио тя изказа подозрението, че пробите й са манипулирани, тъй като имаше разминаване в химическите показатели на урината. В момента Дънекова е с временно спрени състезателни права от ИААФ.

Междувременно се разбра, че няколко олимпийски и световни шампиони ще направят първи старт за летния сезон на откриващия турнир от Диамантената лига в Доха на 5 май. Надеждите на домакините са насочени към Мутаз Есса Баршим в скока на височина, който завърши втори в Рио. Баршим, който е световен шампион в зала от 2014 г., преодоля 2,43 м същата година и стана втори във вечната ранглиста.

На 200 м при жените голямата битка ще е между олимпийската шампионка Илейн Томпсън (Ям) и европейската рекордьорка и световна шампионка Дафне Схипърс (Хол).