Юсейн Болт не успя да спечели финала на 100 метра на световното първенство по лека атлетика в Лондон. Голямата звезда завърши трети с време 9.95 секунди. Болт бе детрониран от Джъстин Гатлин - новият световен шампион, който преодоля стоте метра за 9.92 секунди. За американеца това е личен рекорд за сезона. По-младият сънародник на Гатлин - Крисчън Коулман, спечели среброто с 9.94 секунди, а Болт остана чак трети в последния си финал, след като вече обяви, че се оттегля.

Неприятното за големия победител Гатлин бе, че целият стадион го освиркваше, докато Болт отново обра овациите на публиката. Това е втора световна титла на 100 метра за 35-годишния американец. Предишният трумф на Гатлин бе от Хелзинки 2005, когато триумфира и на 200 метра. Той вече има седем медала от световни първенства на открито (3 златни и 4 сребърни).

За Болт пък това беше 12-о отличие от планетарен форум на открито. До момента Светкавицата от Ямайка имаше 11 титли и 2 сребърни медала, а сега прибави и бронз към колекцията си.