Председателят на международната федерация по лека атлетика (ИААФ) Ламине Диак обяви, че правилото за фалстарт няма да бъде променяно. Около него се заформи сериозна дискусия, след като Юсеин Болт бе дисквалифициран във финала на 100 метра на Световното в Даегу (Южна Корея).

„Няма шанс за промяна. Работих за това правило, гласувах то да бъде прието. Харесвам го много. В миналото всички атлети имаха право на един фалстарт, така че можеше да има осем. Помислете за телевизиите. После решихме да пуснем по един за серия и видяхме, че някои го правеха умишлено и пак оставаха в състезанието. Сега не искаме умишлени грешки да смущават състезанието. Доволен съм от правилото. Болт го разбира много добре, защото той направи фалстарт и веднага съблече тениската си, показвайки вината си”, заяви Диак.

78-годишният сенегалец говори и за дисквалификацията на шампиона на 110 метра с преп. Дайрон Роблес (Куба), който наказан, защото хвана ръката на конкурента си Лю Сян.

„Одобрявам решението. Ако Роблес той е попречил на Лю, то той трябва да бъде дисквалифициран. Няма основание да се анулира бягането и да се карат другите да стартират отново", каза шефът на атлетиката, който преди началото на Световното бе преизбран на поста си.