Президентът на Международната федерация по лека атлетика Себастиан Коу изрази разочарованието си от победата на Джъстин Гатлин на финала в спринта на 100 метра от световното първенство в Лондон.

35-годишният американец, който изтърпя две наказания за употреба на допинг, сензационно спечели златния медал, оставяйки зад себе си сънародника си Крисчън Коулмън и фаворита Юсейн Болт. Както е известно, за спринтьора от Ямайка това беше последното бягане в късия спринт в кариерата му, тъй като ще прекрати състезателната си дейност след шампионата в Лондон.

„Не мога да сипя хвалебствия за някого, който е изтърпял две наказания за допинг и накрая взима една от най-важните награди в леката атлетика. Но все пак Гатлин имаше пълното право да участва на световното първенство.

Гатлин беше освиркван от зрителите на стадиона в британската столица още при представянето си и много по-силно при победата си на финала. Въпреки това американецът получи огромно признание от самия Болт.

„Това не беше перфектният финал за приказката на Болт. Мисля, че Юсейн беше прекалено щедър в поздравленията, които направи към победителя. Със сигурност за него това е била тежка загуба за преглъщане. Той обаче показа величие в този труден момент и това е типично за него и кариерата му“, допълни шефът на IAAF.