Световният рекордьор в тройния скок в зала Теди Тамго е наказан с лишаване от права за 12 месеца от френската федерация по лека атлетика заради сбиване с лекоатлетка по време на лагер на националния отбор. Ръководството на федерацията уточни, че шест месеца от санкцията е условна. При това наказание роденият на 15 юни 1989-а атлет ще може да стартира на Олимпиадата в Лондон през лятото. Той обаче пропуска Световното в зала в Истанбул (Турция) през март.

”Тамго е отстранен от състезания за 12 месеца, но шест ще бъдат пробен период. Освен това той ще плати глоба в размер на 1500 евро и ще положи 50 часа обществено полезен труд”, обявиха от федерацията.

Кариерата на Теди е повече от впечатляваща. Той счупи световния рекорд в зала по време на Европейското през март – 17.92 метра, но пропусна Световното в Даегу (Южна Корея) заради контузия.

Личното му постижение на открито е 17.98 метра от миналата година. Резултатът го прави третият най-добър атлет в историята на тройния скок. По-добри постижения имат само Джонатан Едуардс (Вбр, 18.29 метра) и Кени Харисън (САЩ, 18.09 метра). Българинът Христо Марков е пети в класацията с 17.92 метра.