Ивет Лалова получи страхотното признание Атлетка №1 на Балканите. Това се случи на първата балканска атлетическа гала в Правец. Лалова спечели в конкуренцията на финалистките от световното първенство в Даегу - Бианка Перие (Румъния), Драгана Томашевич (Сърбия), Николета Кириакополу (Гърция), Залина Маргиева (Молдова) и Биназ Услу (Турция). Българката влиза в историята, като първата носителка на приза Атлетка №1 на Балканите.

Както е известно, Ивет беше единствената бяла жена, участвала във финала на 100 метра на Световното в Даегу, където завърши седма. През 2011 година тя стана и първата българка с победа в Диамантената лига. Лалова спечели балканската титла на 100 метра в Сливен с 10.96 секунди, с което стана най-бързата европейка в последните 6 години.

Ивет беше наградена тази вечер в хотел "RIU" в Правец. Статуетката й връчи Бойко Борисов. Освен министър председателят на Република България, церемонията на балканската атлетика уважиха министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, председателят на БОК Стефка Костадинова, кметът на Правец РуменГунински и кметът на Каварна Цонко Цонев. Специален гост на Галата беше световният рекордьор в овчарския скок Сергей Бубка, който е още олимпийски, десеткратен световен и европейски шампион. Легендата и всички присъстващи в залата бурно аплодираха Лалова.

Тя и Красимир Брайков бяха избрани с гласуване от фенове за българските номинации за №1 на Балканите. Всяка държава от полуострова можеше да излъчи по един представител за класацията. За крайното подреждане се взеха гласовете на фенове, журналисти и експерти към АБАФ.

За №1 при мъжете беше обявен турският копиехвъргач Фатих Аван, който зае 5-о място в своята дисциплина на Световното в Даегу.