Вицепрезидентът на Руската федерация по лека атлетика Татяна Лебедева обяви, че не изключва възможността скандалът с допинга на руските атлети да се окаже политическа поръчка.

„Не изключвам този скандал да е политическа поръчка. Нямам претенции към IAAF. Новият президент Себастиан Коу наскоро беше в Русия. С него имам добър диалог. Също и с шефа на МОК Томас Бах. Те са готови да сътрудничат с нас, може дори да ни помогнат. Друг е въпросът с WADA. Възможно е всичко да идва от шефа на тази организация Ричард Паунд. Допинг скандали има и с други държави, но Русия е голяма държава и всички се вторачват в нея, тъй като ние постоянно взимаме медали“, заяви Татяна Лебедева.

39-годишната Лебедева световна рекордьорка на троен скок за жени в зала – 15,36 метра от световното първенство в зала в Будапеща през 2004 г. Тя е носителка на пет олимпийски медала (един златен, три сребърни и един бронзов), пет отличия от световни първенства на открито (три златни и два бронзови), три медала от световни първенства в зала (три златни и един сребърен). Има едно злато от европейско първенство на открито и едно от континентален шампионат в зала.