Цяло съзвездие от елитни атлети ще акостира в морската ни столица за предстоящото на 7 май второ издание на Маратон Варна. Състезанието направи отличен дебют миналата пролет и се превърна в истински празник за града. Хиляди варненци наблюдаваха надпреварата и подкрепяха бегачите, а стотици се включиха в многото съпътстващи активности покрай маратона. Отличната организация тогава и супер атрактивният награден фонд явно са причина поне две дузини много силни атлети да се запишат и сега за старта в неделната сутрин. 

Колоната на варненския маратон ще потегли точно в 9:30 часа на 7 май 2017 г. от площад "Независимост" (до Операта). Трасето преминава през централната пешеходна зона на Варна и след това се извива сред прохладата и уникалните панорамни алеи на Морската градина с прекрасен изглед към морето. За второто издание са направени минимални корекции по маршрута в парка с цел да улеснят атлетите. Участниците имат избор от следните дистанции: 
- 2 км градски крос (без възрастови ограничения)
- 8,4 км една обиколка (без възрастови ограничения)
- 16,8 км две обиколки (без възрастови ограничения)
- 42.195 км пет обиколки (право на участие имат само навършилите 18 години към деня на състезанието).

Контролното време за класическия маратон си остава 5 часа, подкрепителни и освежителни пунктове ще бъдат изградени на всеки 5 км и на старт/финала според изисквания на ИААФ. Сроковете и начините за регистрация, както и условията за участие могат да се видят в Интернет страницата на маратона. Онлайн формулярите са отворени и приемат заявки. Организатори са Община Варна, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация „Спорт в свободното време“, СКЛА Черно море и БФЛА.

Ахмет Насеф ще защитава титлата си

При мъжете в класическия маратон ще видим миналогодишния победител по варненското трасе Ахмет Насеф. Роденият в Мароко и състезаващ се за Италия български зет е амбициран да защити титлата си, самочувствието му идва от отличния персонален рекорд 2.09:11 ч. Да припомним, че миналата година Ахмет бе на косъм от спечелването на джакпота от 20 000 лв. – голямата награда за най-добрия в общото класиране на трите големи български маратона. Насеф обаче ще срещне сега във Варна много силна съпротива от победителя в Стара Загора тази пролет - 36-годишният Абделади Таяр, който остава единствен с шанс за супербонуса тази година. До него на старт ще бъде и друг мароканец - Юсеф Сбааи, който има 2.13:42 ч. от Торино, а личният му рекорд на 10 км е 28:36 мин. Ето и впечатляващите постижения на четиримата кенийци, които пристигат във Варна: Аугустос Кипроно 2.12:47 ч. от Неапол, Уилсон Кипкоеч 2.16:37 от Килиманджаро Маратон, Силас Кипроно 2.15:56 от Загреб м.г. и Абел Кибет 2.17:44 от София миналата есен. Номер 1 според лично постижение обаче е победителят от Маратон София2016 Гудета Гемешу Бирату, срещу името на етиопеца е записан резултат 2.09:26 ч. 

При жените ще стартира бронзовата медалистка от състоялия се преди няма и месец Маратон Стара Загора Рут Матебо. Кенийката има 2.37:21 ч. от Хонконг2014 и е единствената с шанс за големия бонус от 20 000 лв., за което обаче се нуждае от победи сега във Варна и в София през октомври. Сред тези, които заплашват доминацията й е представителката на Етиопия  Бетелеем Хаджи Серб, тя има сходен резултат – 2.37:34 ч. от Маратон „Абебе Бекеле“. Прави впечатление отсъствието на победителката от Стара Загора и от София м.г. Белайнеш Югезу, атлетката от Етиопия е получила стомашна криза и все още не е напълно възстановена, което означава, че ще отпадне от кандидатките за супербонуса в българската верига от маратони тази година. 

Кенийската армада на 16.8 км

В бягането на 16.8 км ще видим кениеца Хенри Кембой. Наскоро той завърши втори на маратонската дистанция в Стара Загора и явно още не  е възстановен за нов изтощителен старт, поради което е предпочел по-кратката дистанция, още повече с неговия рекорд на полумаратон 1.03:35 ч. от Краков. Кенийската армада се допълва от Бернард Матека с 1.02:21 ч. от Люксембург, Едвин Мели 29:06 на 10 км от Познан и победителят с 1.05:30 ч. от полумаратона в Стара Загора Самюел Найбел с личен рекорд 1.03 ч. С интерес се очаква и представянето на европейския шампион за младежи на 3000 м с пр. Митко Ценов и неговия треньор Йоло Николов. Ценов, който участва на Олимпиадата в Рио и неговия треньор Николов се подготвяха през зимата в специализиран атлетически лагер в Кения.

И при жените най-бързата от полумаратона в Стара Загора ще застане на старт и във Варна. На 16.8 км ще видим добре познатата Оливера Йевтич – шеста на Олимпиадата в Атина 2004 г. и трета на Нюйоркския маратон 2002, сръбкинята идва с личен рекорд в маратона 2.25:23 ч. от Ротердам. Кения ще е представена от Тереза Квамбока, финиширала втора в града на липите и от Бети Чеплетинг, която идва в България с личен рекорд на полумаратон 1.13:25 ч. от Сплит.

Кениец ще бяга и на кратката дистанция 8.4 км – Мозес Комон има 1.03:22 ч. на 21 км от Пардубице. От българите Иво Балабанов и Спасимир Делибашев също ще застанат на старт само за една обиколка. 

Общ награден фонд 49 000 лева

Общият награден фонд и тази година е 49 000 лв., разбит в 44 индивидуални парични награди на 8.4 км, 16.8 км и 42.195 км. Победителите при мъжете и при жените ще получат минимум по 8 000 лв., останалите премии са публикувани в сайта на маратона. Във Варна ще има и много призове за участниците в масовите бягания. Първите 40 финиширали в тях ще получат предметни награди – спортни сакове, анцузи, шапки и др.

Отново с благотворителна кауза

И вторият Маратон Варна ще бъде с благотворителна кауза. Няколко благородни инициативи ще съпътстват провеждането на проявата. Както миналата година на площад „Независимост“ пред операта ще се изгради специална сцена, в зоната са предвидени много демонстрации, танци, песни, през целия ден там ще е пълно със забавления, които превръщат маратона в едно от емблематичните празнични събития за града. Маратонът ще подкрепи инициатива Wings for Life World Run, която с общ старт по целия свят на повече от 200 000 професионални бегачи и любители, известни личности, спортисти, публични компании, различни общности и неправителствени организации от целия свят, обединява усилия за една кауза – да се намери лек за хората, борещи се с гръбначни заболявания или травми.

Отново събитието ще отбележи и Световния ден на предизвикателството. Успоредно със старта на маратона стартира и програмата на Световния ден на предизвикателството, която включва много спортни занимания и демонстрации.

Можете да се включите и като доброволец, организаторите набират желаещи да помогнат по обезпечаване на трасето, обща работа в базата, както и подготовка преди деня на старта – раздаване на листовки и подпомагане на записването. Записването на кандидатите ще е до 1 май. 

Подробности за Маратон Варна ще намерите на: http://marathonvarna42km.com 

"Бягането като начин на живот" отново обединява три големи маратона в България

За втора поредна година мотото „Бягането като начин на живот“ обединява три големи спортни събития във веригата от маратонски бягания в България. През 2017-а много по-активно в кампанията се включва Българския олимпийски комитет, наред с него, организатори са Столична Община, Община Стара Загора, Община Варна, Министерство на младежта и спорта, БФЛА и Асоциация спорт в свободното време, както и местни спортни клубове.

Организаторите отново осигуряват атрактивен награден фонд за Веригата от маратони. Особено впечатляващ е допълнителният бонус от 20 000 лв. при мъжете и при жените, предвиден пак за общо най-добро представяне в трите маратона в една година чрез класиране по специална точкова система. За всеки старт се дават по 10 т. за първо място, 7 за второ и 5 за трето, като за спечелване на големия бонус се изискват минимум 25 т. Наред с това всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени със специален медал за участие, като спомен от събитието.