Италианските спортни власти защитиха местните атлети, които се оказаха замесени в допинг скандал. Според тях става дума за неефективни процедури, а не за употреба на забранени стимуланти.

В сряда Италианската антидопингова агенция поиска двегодишни наказания за 26 атлети, сред които и съпругът на Ивет Лалова – Симоне Колио. Според агенцията спортистите умишлено са се криели от допинг тестове през 2011 и 2012 г. и не са дали информация за своето местоположение на проверяващите. Разкритията доведоха до провеждането на специализирано полицейско разследване в северния италиански регион Трентино Алто Адидже.

„Тези младежи не са хора, които мамят. Става въпрос просто за една процедура за комуникация, която явно не действа. Да не показваме на тези хора директен червен картон, по скоро трябва жълт, тъй като не е имало предварително предупреждение”, заяви Джовани Малаго – президент на Италианския олимпийски комитет.

„Да имало е недоглеждане и лекомислие при част от тези атлети, но това няма нищо общо с употребата на допинг. Убеден съм, че е просто една грешка. Ако наказанията, които искат от антидопинговата агенция бъдат наложени, много от тези атлети ще се откажат от спорта”, коментира Алфио Джоми – президент на Италианската атлетическа федерация.