Родните планински бегачи и ултрамаратонци продължават да привличат вниманието, постигайки големи успехи не само у нас, а и в чужбина. Това лято беше белязано от огромния напредък в развитието на този спорт, като все повече хора започват да го практикуват. България дори домакинства на Световното първенство по планинско бягане. На стартовете в Сапарева баня националите ни не се представиха много добре, но за сметка на това други именити родни бегачи непрекъснато записват отлични резултати в бяганията на дълги разстояния.

Преди дни завърши първото издание на Пирин Ултра. Безмилостен терен, ниски температури и силни емоции белязаха планинския ултрамаратон, а както вече съобщихме, победата в късата дистанция (70 километра) си поделиха звездата Кирил Николов - Дизела и Иван Сираков.

В рамките на почти три денонощия пътеките на Пирин планина бяха изпълнени със радост, сълзи, колебания и желание за победа. По двете трасета, с дължина 70 и 150 км, се движеха общо 44 състезатели, като финала на късото трасе премиха 18 бегачи, а дългото преодоляха едва шестима. Пирин Ултра 2016 беше организирано от XCoSports България, а всеобщото мнение е, че маршрутът на 150-километровото състезание е най-тежкият от всички, провели се до момента у нас екстремни планински бягания.

Едва ли е изненада името на големия победител - Антония Григорова. Бившата състезателка по ски бягане, участвала на олимпийските игри във Ванкувър през 2010 година и Сочи 2014, пресече финала в Банско заедно с Филип Филипов. Двамата преодоляха 150-километровото тежко трасе с 9400 метра положителна денивелация за 38 часа и 12 минути.

"Мисията изпълнена! За безпроблемното бягане и оказаната помощ по трасето искам да благодаря на Димитрина Сивкова и Кристиан Танев - Хари. Натали (б.р. - треньорката й Наталия Величкова), и на теб благодаря за подкрепата. На всички приятели и състезатели по трасето... И не на последно място на екипа от XCoSports Bulgaria, за предизвикателното трасе и отличната организация", сподели Григорова след успеха.

"Трасето на Пирин Ултра 2016 се превърна в истинско изпитание дори за най-опитните бегачи. Тихото време и ясното небе помагаха на състезателите през деня, но нощите ставаха студени с температури до -6 градуса по върховете. Стръмните каменни морени на връх Пирин посрещнаха бегачите на дългото трасе със заледени участъци, които направиха преминаването трудно, бавно и опасно. Бягането беше напрегнато и с неочаквани обрати. На вр. Пирин, Иван Геров настигна Антония Григорова, но 20 км по-късно, на х. Яворов, Иван прекрати участието си, а Антония продължи към следващия пункт. Часове по-късно Антония, заедно с Филип Филипов, финишираха първи с време 38:12.28 часа", информираха организаторите.

Пламен Цукев и Мартин Маринов пресякоха финала след Антония и Филип. Седмица по-рано Пламен се завърна от легендарния ултрамаратон  “Tor des Geants”, в Алпите, с дължина на трасето 330 км. Мартин Маринов единствен от участниците премина вр. Пирин през нощта, съвсем сам, без да си партнира с друг бегач. По-късно двамата се застигнаха на трасето и финишираха с усмивка и време 42:56.33 ч. С балансирано темпо, без излишни рискове и премерена стратегия, Дамян Димитров беше следващият, който премина финала в Банско. Той избяга 150-те км за 47:36.03 ч. Последен, но със страхотен финален спринт, минути преди изтичане на лимита от време за Трасе "А", в 1:54 часа след полунощ Мартин Колев завърши Пирин Ултра 2016 с време 49:54.11 ч.

"Участникът в едни от най-екстремните ултамаратони в света - Краси Георгиев, за съжаление прекрати участието си преди х. Яне Сандански, поради травма в глезена. Награждаването се проведе в центъра на Банско, където усмихнати и възстановени, победителите получиха своите призове, финиширалите заслужено се радваха на постижението си, а всички останали се заканиха, че догодина няма да останат „длъжни“ на трасето", добавиха от XCoSports България.

А изумителното представяне на Григорова напоследък се потвърждава от статистиката:

"За последните 99 дни Антония Григорова избяга пет ултрамаратона:
- 587 км обща дължина
- 26 393 метра положителна денивелация
1. Витоша 100 = 92 км с 1615 м +Д
1-во място = 9 ч 25' 56"
2. Трявна ултра = 141 км с 5840 м +Д
1-во място = 26 ч 10' 54"
3. Персенк ултра = 157 км с 7130 м +Д
1-во място = 31 ч 11' 08"
4.Адвенчър Скай Рън = 47 км с 2428м +Д
2-ро място = 6 ч 20' 36"
5.Пирин ултра = 150 км с 9400 м +Д
1-во място = 38ч 12' 28"

А зад тази "суха" статистика стои една невероятно усмихната и лъчезарна личност! Дори и когато "мрънка", че я боли, че й е тежко, че й се спи, не те натоварва с това и геройски продължава по пътя, по който е избрала да върви! Горда съм, че вървя заедно с нея по този път и й благодаря за доверието!", написа на фейсбук страницата на Антония Григорова треньорката й Наталия Величкова.

Адмирации заслужават още Андрей Гридин и Ивайло Атанасов. Вторият само преди дни записа успех зад граница, след като в последните месеци първо спечели супермаратона Витоша 100, а след това и Лудогорския маратон.


Сега Атанасов изпревари конкуренцията и в международния ултрамаратон в Македония - Крали Марко Ултра Трейл. Кюстендилецът стана най-бързият и „По стъпките на Крали Марко”. Иво измина 90-километровото скалисто трасе с денивелация от 4300 метра за 12 часа и 14 минути! Състезатели от 13 държави участваха в оспорваното състезание, носещо 4 точки за престижния и смятан за един от най-трудните ултрамаратони в Европа Ultra-Trail du Mont-Blanc.


Гридин пък преди дни спечели ултрамаратона на езерото Комо в Италия, съобщи Sportal.bg. Гридин е един от най-успешните български състезатели в ултрадълги бягания. Роденият в Казахстан скиор, биатлонист и маратонец напълно си заслужи похвалите от италианския вестник "La Provincia". Гридин преодоля дистанцията от 115 километра с 8000 метра положителна денивелация за 15 часа и 58 минути. Над 85 процента от трасето на Marathon Trail Lago di Como са скали, каменисти планински склонове, почти без горски пътеки и голям процент павирани улици в градчетата, в които са разположени подкрепителните пунктове. Допълнителната трудност на състезанието идва и от факта, че по-голямата част от изкачванията са концентрирани в началото на трасето и до 65-ия километър състезателите вече са натрупали над 6000 метра положителна денивелация.

Вторият в класирането - италианецът Вуилермо, изостана на 1 час и 9 мин от българина, а трети с време 18 часа и 15 минути завърши швейцарският състезател Патрик Стрейт.

Победата на Гридин е голям успех, тъй като той оставя след себе си италианските бегачи на ултрадълги разстояния, които са едни от най-добрите в Европа. Да бъдат победени в много тежко състезание, на тяхна територия, не е по силите на всеки атлет. Успехът в Италия е втората голяма победа за Гридин тази година. В началото на юли той спечели митичния ултраматарон на планината Олимп в Гърция, като постави рекорд на 100-километровото трасе, изминавайки го за 14 часа и 36 минути. Така Гридин подобри с 21 минути досегашното върхово постижение на румънеца Мариус Василаше от 2015 година.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ