Националният клуб на привържениците на Левски излезе с официална позиция относно нападението на хърватски хулигани преди мача на "сините" с Хайдук в Сплит. От нея става ясно, че родните запалянковци са били нападнати, но са дали сериозен отпор и в крайна сметка няма пострадали привърженици на Левски. 

Разказът на българските запалянковци: 

За начало искаме да изкажем големите си благодарности към посланикa на Република България в Хърватия Таня Димитрова и консула Христина Биджеранова, на ПФК Левски и на полицая - отговорник за българската група в Хърватия за бързата и адекватна намеса около нападението и задържането на привърженици на Левски в Задар. 

В медиите излязоха различни версии и информации, повечето от които неверни.

Накратко какво се случи:

Няколко групи от български фенове отседнаха в Задар (на около 150 км от Сплит) в деня преди гостуването на любимия ни Левски на Хайдук (Сплит) в мач от втория квалификационен кръг на Лига Европа. Всичко бе съвсем спокойно и нормално докъм 23:00 часа, когато един от автомобилите на българи, пътуващи за мача, бе запален от хървати.

Колата изгоря заедно с документите, парите и вещите на група никому виновни левскари. Непосредствено след това към друга група сини фенове бяха направени няколко опита за нападение. Категорично заявяваме, че бити и пострадали българи при тези опити – НЯМА! Хърватите получиха заслужен отпор и българската чест в този случай не бе накърнена! 

След опитите за нападения бяха задържани 22-ма левскари, сред които и потърпевшите собсвеници на подпаления автомобил за уточняване на случая именно с този вандалски акт. Всички бяха разпитани, като са им повдигнати обвинения за нарушване на обществения ред. След намесата на клуба, посланика на Република България в Хърватия и консула там, получихме уверение, че задържаните ще бъдат пуснати за мача, но вече повече от 20 часа нашите братя са в ареста. Очакваме тяхното незабавно освобождаване. 

Очакваме победа и на терена!

Само Левски