ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 1 – ТУК! 

Собственикът на Левски Спас Русев е решил не само да назна­чи спортен директор, но и да промени цялостната концепция за развитието на клуба - не само на първия отбор, но и в школа­та. Босът на "сините" води пре­говори с австрийското светило Вили Рутенщайнер (55 г.), който да се заеме с менажирането на клуба, воденето на нови футбо­листи и поставяне на устойчи­ви основи при работата с под­растващите. Точно затова и той се е насо­чил към Рутенщайнер - спорт­ния директор на австрийската футболна федерация, пише "Тема Спорт". Специалистът заема този пост от 2001 година на­сам. Два пъти е седял на скамей­ката и на националния отбор в ролята на старши треньор. Той заема временно поста - от сеп­тември до ноември 2011 годи­на, и води тима в евроквалификациите срещу Азербайджан и Казахстан, в които записва по­беда и равенство. Силата му обаче е в менажирането и в пра­венето на програми за разви­тие на играта. Собственикът на Левски Спас Русев вече е про­вел доста разговори с австрие­ца, като нещата отиват към подпис.

Вилибалд Рутенщайнер, как­то е пълното му име, е роден на 12 ноември 1962 година в Щайер. Той започва работа като мениджър в Сатлед (1993-1995 г.), след което се мести в школата на ФК Линц. С юноши­те до 18 години става шампи­он. През 1996-а вече е помощник-треньор на ФК Линц, а през сезон 1997/98 е старши. След това се мести в Ласк Линц. От 1998 до 1999 година е спортен директор на клуба, както и ме­ниджър към австрийската феде­рация - отговаря за юношите в един от регионите на страна­та. След това започва стремг­лавият му възход - от 1999-а до 2001-ва е спортен координатор и треньор на младежкия национален отбор. През лятото на 2001 година е назначен за спор­тен директор на цялата феде­рация, като продължава да води младежите до 2006. След това се съсредоточава само върху мениджърската си работа - кома­ндва целия футбол.Вили Рутенщайнер е ръково­дител на програмата "Проект 12", станала известна като "Австрийският начин". Той е разработил метод за трени­ровки на деца от най-ранна възраст, докато те станат профе­сионалисти. Програмата е въве­дена във всички местни клубове и дава отлични резултати - юношеските и младежките национални гарнитури на Австрия започват да записват успехи, а в средата на 90-те години са на дъното.

Сред имената за нов спортен директор на Левски се завъртя и това на бившия австрийски национален вратар Франц Волфарт. Той се познава отлично с Красимир Балъков - двамата са били съотборници в германския Щутгарт. Освен за баварците в кариерата той е пазил един­ствено за Аустрия (Виена). В мо­мента той е спортен директор на този клуб. На него преди дни обаче му бе назначен помощник и според местните медии е твърде вероятно Волфарт да напусне. Още повече, че от­борът направи разочароваща кампания и финишира едва на седмо място в първенството, въпреки че тръгна с шампионски амбиции.

Каквото и да се случи, е вид­но, че Спас Русев е двойно по-амбициран да направи от Левс­ки отбор. Миналия сезон бе то­зи на грандиозните селекции (21 нови, сред които бившият играч на Манчестър Юнайтед Габриел Обертан) и на привли­чането на доказано име за треньор - Делио Роси бе пред­почетен пред Аврам Грант. Се­га явно е дошъл ред и на под­реждането на спортно-техни­ческите неща - тези, които не касаят тренирането на отбо­ра. Всяка новост крие своите рискове. Но след като в Бълга­рия босът не намира на кого да се довери, то ходът с наемане­то на чужденец за спортен ди­ректор е крачка в правилната посока. Защото е видно, че без такъв човек не може.