Собственикът на мениджърската агенция Becali Management & Consulting, която ще отговаря за трансферите в Левски - Джовани Бекали проговори за новото предизвикателство. Пред "Тема Спорт" румънецът разкри за познанството си с боса на "сините" Васил Божков, за бъдещите нови попълнения на тима и за тавана на заплатите, който ще бъде въведен.

- Г-н Бекали излезе информация, че вашата агенция подписва договор за сътрудничество с Левски. Така ли е, какво можете да разкриете?
- Да, така е. Ние трябва да помогнем на моя приятел Васил, за да извади Левски от проблемите, в които е изпаднал клубът през последните 3-4 години. Целта е Левски отново да бъде шампион на България. За целта ще търсим футболисти, които не струват много. Те ще са млади, за да може след това да донесат пари на клуба. Най-важното е повече в Левски да няма играчи с договори за по 25-30 хиляди евро на месец. Въпреки че Васил е богат, това не означава, че трябва да хвърля парите си просто така. Той ще трябва да ги дава само за това, за което е необходимо.  Каквото е било досега, трябва да бъде забравено. Договори за по 30, 27, 18 хиляди евро – такива неща няма да има повече в Левски. Когато отборът играе добре, влезе в групите на Лига Европа или тези на Шампионска лига – играчите ще взимат премия. Т0ва е. Казах му на Васил, че другото е хвърляне пари на вятъра. Така са се провалили тези преди него. Човекът вече плати лиценза на клуба, за да може отборът да играе в квалификационния кръг на Лига Европа. За да започне Левски да участва директно в някоя групова фаза, ще са необходими 3-4 години. През следващия сезон Васил, трябва да се пази от това да не хвърля повече пари, отколкото трябва. Аз ще бъде нещо като негов бодигард – няма да позволя на играчите да му крадат парите. Целта е те да не крадат, а да работят, за да си ги изкарат. Разбирате ме нали, просто е. Казах му да вземе и добър главен скаут. Препоръчах му Богдан Патрашку, който работи три години и половина за нашата фирма. Той откри доста млади румънски таланти. Богдан трябва да има ежедневна връзка с треньора и президента Павел Колев (б.а. – Павел Колев е изпълнителен директор). Те трябва да направят така, че Левски да е първи. Минимално е второто място. Третото трябва да бъде забравено, то трябва да остане за някой друг, а не за Левски. Приятели имам в Лудогорец и ЦСКА, включително Гриша Ганчев. Но най-добър приятел ми е Васил Божков. Искам да помогна на него. 

- Преди време доведохте в ЦСКА бразилския нападател Жуниор Мораес, който направи отлични мачове за „червените“, след това игра в Динамо Киев, сега е в Шахтьор Донецк и е вече украински национал. Може ли да видим футболисти от такава класа в Левски? 
- Да, разбира се. Ще намерим нов Жуниор Мораес на Левски. Той бе продаден от ЦСКА за над 1,5 милиона евро. Тогава Иво и Митко (б.а. – тогавашните собственици на ЦСКА Иво Иванов и Димитър Борисов) бяха доста на минус, но с Мораес взеха малко въздух. Доведох Жуниор на „Армията“ като свободен агент, а след това бе трансфериран за доста пари. Аз пък получих, колкото за една ракия, въпреки че можех да взема 25 или 30%. Но няма проблем, защото направих всичко за мои приятели, които преди това се бяха похарчили. 

- Тоест в Левски ще се взимат качествени играчи?
- Разбира се. И то не такива, които струват много пари, както и получават големи заплати. На един отбор като Левски не му трябват 5-6 тарикати на по 28-30 години, които да взимат високи суми, а млади играчи. Такива, които след две-три години да струват по няколко милиона. Това трябва да е целта пред клуба – да продава скъпо своите добри играчи. Братовчед ми в Стяуа (б.а. – босът на румънския гранд Джиджи Бекали) през последните десетина години прибра около 150 милиона евро. За да почне да печели е вложил 30-40 милиона евро, а сега играе със спечелените, не налива още. Това трябва да направи и Васил. Необходимо е да харчи само в началото – през първите 3-4 години, а след това клубът да печели достатъчно от продажба на играчи, маркетинг и телевизионни права. От това трябва да се формира бюджетът, а не от личните средства на боса. 

- Как тръгна приятелството Ви с г-н Божков?
- От младостта ни. Играехме заедно покер. Той е професор по математика. Прави много сметки…Ще останем приятели до края на дните си. 

Winbet - победата е емоция! (18+)

- Феновете на Левски изстрадаха много в последните години. Трябва ли да са спокойни за бъдещето на клуба?
- Да. Господин Божков и господин Георги Попов, който ръководи администрацията, ще оправят нещата. Но трябва да я карат лека-полека, да не правят грешки. Както казват италианците: „Който върви бавно, ще отиде далеч.“ Англичаните и американците казват на това нещо: „Стъпка по стъпка“. 

- Покрай новината за Левски в Румъния пуснаха ваше старо интервю, в което казвате, че Божков не ви е забравил дори, когато сте били в затвора…
- Името на фирмата ми не би трябвало да бъде свързвано с лоши неща. Помагам на Васил като приятел. Това не е забравено. Това е истина, Васил и Георги Попов са идвали с частен самолет в Румъния и мои хора ги доведоха на 80 километра от Букурещ – там бях в затвор. Дойдоха ми на свиждане, продължи 1 час. Това означава приятелство. Силно приятелство! А защо бях в затвора? Не съм направил нищо по-различно от това, което са сторили Меси, Роналдо и Моуриньо в Испания. Те обаче платиха глоби и бяха освободени. А в Румъния, която е екскомунистическа страна – хем ти взимат парите, хем те пращат в затвора. Такава е администрацията...