В последните няколко седмици сагата около акциите на ПФК Левски почти измести фокуса от пандемията, свързана с COVID-19. А обединението на сините фенове за спасяването на любимия им отбор става все по-внушително. Въпреки че наскоро получи дарение от 500 000 лв. от фирма на депутата Делян Пеевски обаче, Левски все още се движи по ръба и бъдещето му продължава да бъде неясно. За него в откровен разговор говорим с една от легендите на клуба Емил Велев-Кокала, който е и последният треньор, извел „сините” до шампионска титла (2009 г.). Той разкри нещо любопитно - какъв е бил финансовият размер на бюджета през въпросния сезон. 

Преди два месеца на терените на комплекс „Мир и Дружба” Кокала създаде своя собствена футболна академия Левски Спартак 1962 за млади таланти заедно със свои бивши съотборници.  В интервюто, разбира се, е засегната и тази тема. 

- Г-н Велев, как ще коментирате начина, по който се развива ситуацията с Левски, и факта, че акциите са все още далеч от ръцете на легендите на клуба?
- Подигравката с Левски продължава. Но явно хората, които притежават акциите на клуба в момента, мислят, че така е редно. Аз не смятам, че трябва да се действа по този начин с феновете на отбора, както и с всички фенове на футбола. Това е един голям отбор и подобни подигравки не са редни! Подигравка беше и спрямо Тити Папазов, а за лицето Сашо Диков не ми се иска да използвам тежки епитети.. Това просто не трябваше да се случва. Грозно и недостойно е!
Но има и друго… Виждаме каква невероятна еуфория има сред феновете, които искат да помогнат на отбора. По същия начин сме и ние, ветераните. Правим го с всички средства, а целта е ясна – да се заздрави отбора, за да може да продължи съществуването си в професионалния футбол.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

- Предвид милионите, които Васил Божков е налял в Левски, обаче е малко вероятно да се раздели толкова бързо с акциите, както мнозина очакват?! Допускате ли тази сага да се проточи дълго във времето?
- Да, за съжаление. Точно това го предвидих преди време и затова казвам, че ще продължи. Сега и този референдум, свикване на комисия, ЦИК, за да се реши на кого ще бъдат дадени акциите, удължава още повече агонията. Всеки ден се добавя по нещо ново. Не е редно. Не е и етично. Но ние, левскарите, ще минем и през това, а сега, на 24 май, за годишнината на отбора, трябва да съберем колкото е възможно повече средства за неговото спасение. Ще се озорим, но няма начин, няма как да не опитаме.

- Дарението от 500 000 лв. май дойде в точния момент…
- Абсолютно, без съмнение. Дарението е факт, което е прекрасно. Въпросът обаче е да се пита къде ще отидат тези пари, за какво ще бъдат изхарчени, а не кой ги е дарил. Човекът, който ги е дарил - Пеевски, го е направил на добра воля.

- Казвате „..къде ще отидат тези пари” и веднага правя асоциация с така наречената „Казанска афера”, в която отново имаше едни пари, които отидоха не там,  където бяха предназначени…
- Ами да.. добро сравнение. Тогава аз не бях в отбора вече, бяха други хора, но пак всичко опира до управление на средствата. Така се случва, когато нямаш хора, които разбират и познават тази материя.

- Връщането на Наско Сираков в Левски би трябвало да промени това, не мислите ли?
- Абсолютно съм за неговото завръщане, защото Наско е човек с много опит. Някои казват „ама той 10 години не е бил във футбола”. Това е като карането на колело – научиш ли се един път, не се забравя. Напротив – нещата отлежават и започваш да имаш по-голяма представа какво се случва и отвън, и вътре.

- Отношенията ви с Наско Сираков през годините са били добри и колегиални. Възможно ли е пътищата ви да се пресекат пак в посока Левски?
- Ами ние наистина бяхме доста сполучлив колектив със Сираков, със Стоилов, с Цанко Цветанов. Доста добре се работеше, затова и имаше резултати. Затова и когато станах старши треньор, завоювахме и последната шампионска титла на Левски с бюджет от 2 милиона и половина лева. Това ни беше годишния бюджет за 2008-2009-та, с който спечелихме и титлата. С извоюваната тогава инерция отборът дори влезе в групите на Лига Европа. Тогава дойде Ратко Достанич, а аз неправилно бях уволнен. Въпреки че, ако бях останал, щяхме да играем и в групите на Шампионска лига, защото Дебрецен щяхме да ги победим. Но така са се стекли нещата, да не се връщаме назад.

В момента положението в Левски все още не е ясно, нека да завърши годината, да видим какво ще се случи с акциите, а останалото е въпрос на разговори. Аз мисля, че дори късно се заехме със спасяването на Левски…

- Инж. Георги Манев заяви наскоро, че вие, заедно с Кирил Ивков и Георги Цветков, сте теглили кредит от 100 000 лв. за спасяването на Левски, но това не се оказа вярно…
- Това са глупости, да. Но аз не му се сърдя, защото той го е направил за доброто на Левски, не за друго. Просто грешна интерпретация. Разбра се, че аз не съм вътре в тези неща, нито пък Киро Ивков, а е самоинициатива на Георги Манев. Това е истината.

- Как виждате подновяването на първенството след периода на социална изолация и по-конкретно представянето на Левски?
- Според мен играчите трябва да бъдат пределно мотивирани предвид това, което се случва. Имат да доиграят два кръга и трябва да са добре подготвени, за да ги изиграят на високо ниво, за да се доближат поне до Лудогорец. Не е реално, мисля, да говорим, че можем да ги изпреварим в този момент. А вече за Купата трябва всичко да се хвърли и да се спечели. 10-11 години за отбор като Левски без купа е нещо невероятно…

- А как ще коментирате факта, че вече ще има и втори отбор на ЦСКА в „А” група?
- Няма лошо. Ние едно време обичахме да бием ЦСКА с убедителни резултати. Ако тогава имаше още един ЦСКА, сигурно щяхме да бием още повече. Какво ще стане сега обаче, бъдещето ще покаже. А може и двете формации да се обединят, нищо не се знае, не знам…

- Какво е положението с Академията, която отворихте дни преди да бъдат наложени рестрикциите?
- Радостната новина, свързана с Академията Левски Спартак 1962 е, че от 26 май вече ще могат да тренират редовно и децата. А в края на месеца предвиждам кастинг, който отново ще бъде проведен в спортен комплекс „Мир и Дружба” в Студентски град. На 30 май от 11:00 до 15:00 ч. каним всички деца с родителите си да дойдат да потренират, да видят каква е обстановката, ще бъде празник. Конкретно за децата, родени от 2008 до 2014 г.
Анелия ПОПОВА