Играй БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Левски представи официално Славиша Стоянович като треньор на отбора. 48-годишният специалист още вчера подписа договор за две години със „сините“ и от днес вече е начело на отбора като заместник на Делио Роси. Стоянович обаче не е особено известно треньорско име у нас и затова БЛИЦ СПОРТ ви представя човека, който се зае със задачата да донесе трофеи на „Герена“.

Славиша Стоянович е роден на 6 декември 1969 година в село Горни Деян до град Власотинце в Югоизточна Сърбия. Израства обаче в панелния квартал Щепанско населие в словенската столица Любляна. Цялата си кариера като футболист прекарва в словенски отбори. Играе като защитник. В периода 1989-1994 година е част от Слован (Любляна), а през сезон 1994/95 записва 24 мача за Любляна. През 1996 година изиграва девет мача за Целе, преди да се завърне в Любляна за сезон 1996/97 и се разписва два пъти в десет срещи. През следващия шампионат вече носи екипа на Вевче, но след осем изиграни срещи прекратява кариерата си на 29-годишна възраст заради честите контузии.

Любопитен момента от кариерата му на футболист е свързана с името му. Затова разкри самият Стоянович в интервю за шоуто „НаГлас!“ по словенска телевизия през 2016 година: „Името ми беше много непопулярно в Словения през 80-те и 90-те години. Мисля, че все още е така. Хората имаха проблем да запомнят как се казвам. Наричаха ме всякак, но не и Славиша. Бях известен като Любиша, Станиша, Синиша и по всякакъв друг начин. Това много ме ядосваше. Един ден ударих по масата и казах: „Решете един път завинаги как ще ме наричате и след това всички да използват това име.“ Тогава почнаха да ми викат Славо на името на големия словенски кинаджия Славо Вайт. Двама мои приятели след това промениха Славо на Славе и това си остана като мое прозвище и до днес.“

Веднага след края на кариерата си като футболист започва като треньор в школата на Слован (Любляна), където работи в периода 1998-2001 година и печели шампионските титли във възрастите до 16 и до 18 години. След това поема Ливар (Иванчна Горица) за сезон 2001/02. От следващия шампионат вече е начело на Домжале, където остава до 2008 година. Първо класира тима си в елита, спечелвайки първото място във втора дивизия. Постепенно прави силен отбор. През сезон 2005/06 дебютира в евротурнирите и след елиминирането на Доманяно (Сан Марино) и Ашдод (Израел) отпада от Щутгарт точно на прага на групите след домакински успех с 1:0 и загуба с 0:2.

През следващия сезон Славиша Стоянович отново води Домжале в Купата на УЕФА, но след отстраняването на босненския Орашие идва отпадането от Апоел (Тел Авив). В края на шампионата тимът му печели първата титла в историята си, като оставя вицешампиона Горица на 17 точки зад себе си. Година по-късно трофеят е дублиран. В квалификациите за Шампионската лига два пъти Домжале отпада от Динамо (Загреб) във втория кръг от пресявките. За периода си начело на тима Стоянович три пъти е определян за треньор №1 на Словения – 2005, 2006 и 2007 г.

През сезон 2008/09 застава начело на Целе, но след това получава покана да стане асистент на Сречко Катанец, който е селекционер на националния отбор на ОАЕ. В Емирствата остава до 2011 година, когато се връща в Европа, за да поеме представителния тим на Словения. На представянето си позира с тогавашния шеф на местната футболна федерация Александър Чеферин, който в момента е президент на УЕФА. Остава начело на „драконите“ общо 13 месеца.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Следва нехарактерна за кариерата му пауза, в която шест месеца е без работа. През лятото на 2013 година идва поканата да застане начело на Цървена звезда. Началото е трудно и въпреки победата над Партизан с 1:0 в дербито, Стоянович е на ръба на уволнението. Треньорът получава доверието на ръководството и през пролетта „звездашите“ правят серия от 15 поредни победи, за да си гарантират шампионската титла един кръг преди края. „Червено-белите“ стават първенци на Сърбия след шестгодишна пауза. Следва обаче неприятен момент. Сръбският гранд е отстранен от евротурнирите заради дългове. Славиша Стоянович и много от играчите напускат. Едногодишният престой на „Мала Маракана“ е изпълнен с нерви и напрежение, а по косите на специалиста се появяват първите бели косми. Поне така твърди самият той.

Треньорът бързо си намира работа. Застава начело на белгийския Лиерс. Тимът има ограничен потенциал и след поредица слаби резултати словенският специалист се разделя с клуба на 26 януари 2015 г. Година по-късно (13 януари 2016 г.) Славиша Стоянович поема китайския Чангчун Ятай, където заменя хърватина Марио Тот. Престоят му в тима е кратък и на 4 май е уволнен. През миналата година беше начело латвийския Рига.

Освен футбола Славиша Стоянович има и друга страст. Това е музиката. Новият треньор на Левски свири на китара и е доста добър. Любимите му групи са „Металика“, „Ред хот чили пепърс“ и други. Още като активен футболист през 90-те години е част от групата „Джаз“, която по-късно е преименувана на „Корпус“. През 1997 година Стоянович и „Корпус“ участват на фестивала „Тиволски помп“, където на сцената излизат 120 участници. Издаден е сборен албум от фестивала и сред избраните изпълнения попада песента „Манекенка“ на „Корпус“. След това групата претърпява нова промяна в името и става „Математика“. През 1999 година музикалният проект се разпада, тъй като Стоянович предпочита да се съсредоточи върху футбола.

През 2017 година Славиша отново се връща към любовта си към музиката. Създава проекта „MA7EMAT1KA”. Името не само е препратка към старата група на футболния треньор, но и заради любовта му към математиката. „Много обичах математиката и цифрите в училище. Отдаваха ми се“, признава Стоянович. На 18 април тази година „MA7EMAT1KA” записа албум, в който гости бяха редица от най-известните словенски музиканти. По време на престоя си в Цървена звезда новият треньор на Левски също подсказа за уменията си с китара. По случай спечелената титла той изпълни за отбора песента „Гергьовден“. Има участия в редица телевизионни предавания, в които също демонстрира музикалния си талант.

При едно такова гостуване (през ноември 2016 г.) в шоуто „Никога не е късно“ футболният треньор се срещна с легендарния босненски изпълнител Халид Муслимович. Самото предаване ще се запомни с това, че в него Славиша Стоянович обяви в ефир, че си търси съпруга и всички заинтересувани дами може да пишат във „Фейсбук“.

Как е завършил своеобразният конкурс, не е ясно, тъй като официалният профил на футболния треньор в момента не е публично достъпен. С какви музикални акорди ще завърши работата на Славиша Стоянович на „Герена“, ще разберем в бъдеще. Дали ще има „Ода на радостта“ или пореден специалист ще чуе някакъв реквием като наставник на Левски, тъй като в последните години стадионът на „сините“ се превърна в своеобразна гробница за треньори.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

Следете с БЛИЦ: Първа лига - трансфери и подготовка, лято 2018

Първа лига - сезон 2018/2019