Едва ли някой е вярвал, че новата звезда на Левски Мустафа Сангаре ще може за 8 мача да се нареди до клубни легенди като Даниел Боримиров и Георги Иванов. Но точно това се случи в неделя на стадион „Витоша“ в Бистрица при победата на "сините" с 4:2 срещу ЦСКА 1948.

Нападателят влезе под №10 сред играчите на Левски, които са вкарвали по 2 гола в един мач с глава през XXI век. Интересното е, че трима от тях са чужденци, какъвто е и Сангаре. И точно един от тях първи успява два пъти да се разпише от „втория етаж“, както казваха коментаторите едно време. Това бе Ищван Ференци. Седем години трябваше да минат, за да го повтори Виктор Дениран, припомнят колегите от "Мач Телеграф".

След това обаче настъпи пауза от цели 13 години, преди легионер да вкара два гола с глава в един мач. И това бе Билал Бари при 5:0 над Спартак (Варна) на „Герена“.

Този път не трябваше да се чака толкова дълго време, за да се стигне до шоуто на Мустафа Сангаре в Бистрица. Макар да се смята, че Левски е един от клубовете, които традиционно залагат на нападатели, чиято сила е именно във въздуха, то малко от тях успяват да стигнат до два гола с глава в един мач. Дори Георги Иванов успя да го стори само веднъж през този век. Но има и ударник. Това е Георги Чиликов. Той успя в рамките на 1 година да се разпише по 2 два пъти с глава в 3 срещи.

Статистиката обаче показва, че подобно постижение има само веднъж извън София. Държи го Еньо Кръстовчев. Той избухна с 4 попадения за 4:0 над Марек в родната Дупница. Два от головете му бяха именно с глава. 

И ако Георги Иванов, Даниел Боримиров, Ищван Ференци, Георги Чиликов, Еньо Кръстовчев, Станислав Костов и Мустафа Сангаре са ръстови играчи, то има един футболист в класацията, който изненадващо се нарежда до тях. Става въпрос за Георги Бачев, който блесна два пъти при 3:0 срещу Нефтохимик преди награждаването на „сините“ с титлата на 30 май 2002 година.

efbet Лига - сезон 2024/2025

 подкрепя българския спорт