Арсенал спечели убедително с 3:1 при визитата си на Олимпиакос в първата им среща от 1/8-финалите на Лига Европа.

 „Артилеристите“ отпаднаха от този съперник миналия сезон, но сега напълно доминираха в гръцката столица Атина и поведоха с гол на Мартин Йодегаард (34), който получи топката от Томас Партей и се опита да скъса мрежата с мощен удар.

В средата на втората част грешка на Дани Себайос позволи на Юсеф Ел Араби (58) да изравни с далечен удар. Все пак в края Габриел (79) вкара с глава след центриране от корнер, а Мохамед Елнени (85) оформи крайния резултат с бомбен шут от далечна дистанция.

В същото време другият лондонски гранд Тотнъм победи гостуващия хърватския шампион Динамо (Загреб) с 2:0 и също взе комфортен аванс преди реванша.

Голмайсторът на „шорите‘ Хари Кейн (25, 70) отбеляза и двете попадения, първото с добавка на празна врата след отбила се от гредата топка след удар на Ерик Ламела, а второто след грешка в защитата на гостите.  

Малко след началото на втората част имаше изключително спорен момент. Танги Ндомбеле навлезе в наказателното поле на Динамо, където бе препънат от Ловро Маер. Жозе Моуриньо скочи в искане на дузпа, но главният съдия Сердар Гьозобуюк остана безмълвен. Ситуацията бе преразгледана от ВАР, но нидерландският рефер не промени решението си.

В добавеното време на срещата домакините пропиляха златна възможност да направят победата си още по-убедителна, но Гарет Бейл шутира покрай вратата.

Реваншите и на двете срещи са след седмица на 18 март от 19:55 часа, а преди това Арсенал ще посрещне Тотнъм в неделя за лондонско дерби от английската Висша лига.