Левски записа поредната срамна страница в историята си, допускайки катастрофална загуба с 0:4 от АЕК (Ларнака) в реванша на "Герена". "Сините" станаха за резил, отпадайки във втория квалификационен кръг на Лига Европа с общ резултат 0:7. Македонецът Иван Тричковски вкара и четирите попадения във вратата на Милан Миятович, което е нещо невиждано.

Нито един футболист досега не се беше разписвал четири пъти във вратата на Левски в един мач в евротурнирите в България. Правил го е Марко Ван Бастен през есента на 1988 г., но на стадион "Сан Сиро" в Милано. Тогава Милан гази Левски с 5:2 в реванша от 1/16-финалите за КЕШ. Преди това "сините" губят с 0:2 у дома и отпадат след 2:7.

В срещата тази вечер на "Герена" 32-годишният Тричковски откри резултата в осмата минута от дузпа. Наказателният удар беше отсъден за нарушение на неубедителния Мартин Райнов, който изблъска противник в гръб, след като не успя да го догони.

Тричковски след това отбеляза още в 29-ата, 75-ата и 82-ата минути, за да се стигне до катастрофата за Левски. Капитанът на АЕК се превърна в кошмар за Петър Хубчев и футболистите му, които се представиха отчайващо слабо тази вечер. 

Това беше второ поредно домакинство в Европа, в което Левски изтърпяваше наказание да играе без публика. Около 300 деца подкрепяха "сините", а около 30 бяха привържениците на АЕК.  

Winbet - победата е емоция! (18+)

БЛИЦ СПОРТ припомня, че предишната най-тежка загуба на Левски като домакин в Европа беше 0:4 от Лацио в груповата фаза на Лига Европа през сезон 2009/2010.

Досега пък най-голямото поражение на "сините" в два мача в евротурнирите беше с общ резултат 1:7 - от Дова Уйпещ през сезон 1974/75 на 1/16-финалите за КЕШ (домакинска загуба с 0:3 и 1:4 като гост).

За реванша с АЕК (Ларнака) на "Герена" Хубчев извърши няколко промени. Капитанът Живко Миланов беше наказан заради червения картон в първата среща. Големият липсващ бе продаденият вчера Давиде Мариани. Двамата, както и Янис Каргас и Дени Алар бяха играчите, които липсваха сред титулярите в сравнение с първата среща в Кипър. 

Новото попълнение Найджъл Робърта този път получи шанс от първата минута, но разочарова със слабо представяне. Мястото на австриеца Алар на върха на атаката пък зае Станислав Костов. Гръцкият бранител Каргас остана на пейката за сметка на юношата на Левски Деян Иванов, който си партнира в центъра на защитата с Нуно Рейш. 

ЛЕВСКИ- АЕК (Ларнака) 0:4 (0:7 общ резултат)
0:1 Иван Тричковски (8-дузпа), 0:2 Иван Тричковски (29), 0:3 Иван Тричковски (75), 0:4 Иван Тричковски (82)
(в първата среща: 0:3) 

Реваншът по минути с БЛИЦ СПОРТ:
1 - Начало на мача.
1 - Съдията прекъсва играта още преди да са изминали 30 секунди, след като Хали Тиам падна на земята и показа, че изпитва болка. Халфът на Левски изглежда получи разтежение при изритване на топката в предни позиции.
2 - Петър Хубчев праща Илия Юруков да загрява.
3  Найджъл Робърта пропусна да отбележи след центриране на Ивайло Найденов отдясно. Новото попълнение на "сините" стреля право в тялото на вратаря на АЕК и не съумя да открие резултата.
5  Тиам не може да продължи и накуцвайки напуска терена. Илия Юруков влиза в игра.
7  Дузпа за АЕК за нарушение на Райнов, който изблъска в гръб Апостолос Яну.
8  ГОЛ! АЕК повежда с точно изпълнение на Иван Тричковски - 0:1! Левски вече губи с 0:4.
13 - "Сините" организираха контраатака, топката беше насочена към Найджъл Робърта, който обаче е изпреварен от противник.
24 - Напрежение в половината на кипърците, след като играч на АЕК влезе грубо на Ивайло Найденов. Съдията от Швеция маркира фаул, но не даде жълт картон на играча на гостите.
29  ГОЛ! Левски вече губи с 0:5 общ резултат, след като Тричковски реализира за втори път. Македонецът бе оставен непокрит в наказателното поле на "сините" след центриране на Яну и отново отбеляза във вратата на Милан Миятович. 
35 - Удар на Станислав Костов, Рамирес улови топката.
45 - Добавеното време е 4 минути.
45+2 - Пропуск на Тричковски.
45+4 - Край на първото полувреме.
-------------------
46 - Начало на второто полувреме.
52  Станислав Костов е заменен от Франко Мазурек.
57 - Нов шанс пред Тричковски, топката излиза в аут.
69  Станислав Иванов излиза, Здравко Димитров се появява в игра.
75  ГОЛ! Загубата на Левски става още по-катастрофална. АЕК повежда с 3:0 на "Герена". Отново Иван Тричковски бележи. Maкедонецът беше оставен непокрит на далечната греда след центриране и подложи крак, засичайки топката във вратата на Милан Миятович.
82  ГОЛ! Тричковски не спира, вкара четвърти гол и унижението за Левски е много голямо - 0:4!  
90+1 - Край на мача. Левски загуби с 0:4 от АЕК (Ларнака) и отпада от Лига Европа след общ резултат 0:7.  

Image result for levski emblem
ЛЕВСКИ: 1.Милан Миятович, 6.Ивайло Найденов, 39.Деян Иванов , 22.Нуно Рейш, 4.Иван Горанов , 23.Хали Тиам (5  77.Илия Юруков ), 70.Мартин Райнов , 99.Станислав Иванов (69  11.Здравко Димитров), 17.Найджъл Робърта, 7.Паулиньо, 29.Станислав Костов (52  10.Франко Мазурек)
Резерви: 13.Николай Михайлов, 19.Янис Каргас, 10.Франко Мазурек, 18.Насиру Мохамед, 11.Здравко Димитров, 77.Илия Юруков, 9.Дени Алар
Треньор: Петър Хубчев

Image result for aek larnaca emblem
АЕК (Ларнака): 25.Тоньо Рамирес, 4.Хоан Труйолс, 5.Даниел Mойсов, 18.Микел Гонзалес, 27.Раул Руис , 13.Хектор Хевел, 22.Луис Састре, 41.Начо Касес, 8.Акоран Рейес, 99.Апостолос Яну, 10.Иван Тричковски 
Треньор: Иманол Идиакес (Испания)

София, „Георги Аспарухов“
Съдия: Глен Ниберг (Швеция)

Легенда: гол , автогол , жълт картон , втори жълт картон , червен картон , смяна ,  опасна ситуация 

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа
Следете с БЛИЦ: efbet Лига - подготовка и трансфери
Следете с БЛИЦ: efbet Лига - сезон 2019/2020