Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

Носителят на Купата на България Ботев (Пловдив) приема Марибор от 21:00 часа на стадион "Христо Ботев" на старта на Лига Европа. 

След 29 години "канарчетата" отново излизат в евродвубой на "Колежа". БЛИЦ припомня, че при последното домакинство на собствения си стадион Ботев направи 1:1 със Севиля - 1/32-финал за Купата на УЕФА. "Жълто-черните" отпадат след загуба с 0:2 на реванша в Испания.

Срещу Марибор футболистите на Душан Керкез ще имат мощна подкрепа от верните си фенове, които се очаква да изпълнят до краен предел стадион "Христо Ботев". 

Тази вечер до голяма степен ще получим отговор на въпроса как ще изглежда Ботев през новия сезон и ще имат ли шансове "канарчетата" да елиминират словенския си съперник, за да си осигурят мачове с Панатинайкос във втория квалификационен кръг на турнира. 

"Жълто-черните" имат гарантирани поне 4 мача в Европа, първият от които е днес. Ако Марибор не бъде преодолян, "жълто-черните" ще продължат в Лигата на конференциите, където във втория квалификационен кръг ще спорят срещу румънския Университатя (Крайова). 

В навечерието на срещата Ботев продаде един от най-добрите си футболисти - Уме Емануел. Нигериецът премина в Цюрих. До часове се очаква да бъде обявен и трансферът на Димитър Папазов в Болоня. 

Очаква се титуляри да започнат поне трима от новите попълнения. Нигериецът Антъни Уджа загатна големия си потенциал в подготовката. Опитният нападател вече вкара три гола в контролите и ще поведе атаката на отбора. На вратата ще бъде друг нов футболисти - Ханс Кристиан Бернат. Отляво на отбраната най-вероятно ще бъде предпочетен пристигналият от Пирин Андрей Йорданов пред Константинос Балоянис. 

Треньорът на Марибор и бивш наставник на Лудогорец Анте Шимунджа ще може да разчита на голямата си звезда Йосип Иличич, който беше част от състава на Словения на Евро 2024. 

Главен съдия на мача е Дейвид Дикинсън от Шотландия. 

Вероятни състави: 

Ботев (Пд):  Игонен, Минков, Там, Конте, Йорданов, Ето`o, Перера, Нвачукчу, Ив. Попов, Н. Илиев, Уджа
Треньор: Душан Керкез 

Марибор: Юг, Ширвис, Видмар, Карич, Милец, Фета, Върховец, Судани, Иличич, Божич, Бюгре
Треньор: Анте Шимунджа

Българското участие в Европа - сезон 2024/2024 

Следете с БЛИЦ СПОРТ: Лятна подготовка 2023

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2024/2025