Воденият от Станимир Стоилов Астана изтегли тежък жребий в плейофа за влизане в груповата фаза на Лига Европа. Шампионът на Казахстан се падна срещу първенеца на Беларус БАТЕ Борисов. "Трактористите" са отлично познати на Стоилов. Когато той беше начело на Литекс, двата тима се срещнаха в Лига Европа. Избраниците на Мъри спечелиха с 1:0 гостуването в Беларус, но на реванша в Ловеч на 27 август 2009 година отстъпиха с 0:4 след продължения (0:1 в редовното време) и "оранжевите" претърпя уникален крах на прага на групите на Лига Европа.

Сега Стоилов има шанс на реванш срещу БАТЕ Борисов, който в тазгодишното издание на Шампионска лига преклони глава пред непретенциозния ирландски Дъндолк. Астана пък отпадна от далеч по-именит съперник - Селтик, и пред Мъри и момчетата му предстои атака на групите в Лига Европа.

В плейофа на втория по сила европейски клубен турнир има само двама български футболисти. Иван Иванов и съотборниците му в Панатинайкос се паднаха срещу датския Брьондби, докато Стефан Велев и Динамо (Тбилиси) ще имат задачата да преодолеят бившия отбор на Димитър Бербатов - ПАОК.