Треньорът на Севиля Хосе Луис Мендилибар имаше повод да се похвали с големия успех, който постигна начело на клуба. 62-годишният испанец пое отбора в труден момент, когато се бореше за оцеляването си в Ла Лига, а сега го изведе до триумф в Лига Европа, побеждавайки Рома след дузпи на финала в Будапеща.

"Започнахме лошо, докато Рома изглеждаше комфортно на терена. През второто полувреме направихме промени, но бе трудно. В продълженията нищо не се случи, но извадихме късмет при дузпите", каза Мендилибар и призна какво решение взели в тима при 11-метровите наказателни удари.

"Монтиел трябваше да бие петата дузпа, но променихме реда. Това бе решено от играчите", обясни той. 

"Щастлив съм, че съм тук. Когато пристигнах, клубът се намираше в труден момент, а сега спечелихме трофей. Направихме нещо хубаво, което може да има положително влияние за клуба в бъдеще. Когато те ни отбелязаха, си помислих, че ще е трудно да им отвърнем. Изравняването обаче дойде бързо през второто полувреме и това ни даде сили да продължим да се борим до края. Да биеш дузпа на тренировка и пред 60 хиляди души има голяма разлика. Не бяхме тренирали за никой от предишните кръгове. Просто вярвах на хората, на които заложих", допълни специалистът, който е водил още Атлетик (Билбао), Валядолид, Осасуна, Леванте, Ейбар и др.

За Севиля това беше рекорден седми триумф от седем опита във финали за Лига Европа, докато наставникът на Рома Жозе Моуриньо загуби първа битка за трофей в евротурнирите след пет спечелени купи.

Така 11-ият в класирането в Ла Лига ще играе в Шампионската лига през следващия сезон.