АЗ Алкмаар се класира драматично за елиминациите на Лига Европа. Холандският тим победи демотивирания Зенит (Санкт Петербург) с 3:2 в последен мач от група D на турнира и завърши на второ място в крайното класиране. Руският гранд отдавна си беше осигурил лидерската позиция и дойде освободен от сметки в Холандия.
Риенстра (7) даде ранен аванс на домакините, след като се разходи спокойно из почти цялата защита в синьо. секунди преди почивката Хапс покачи на 2:0 с премерен изстрел по диагонала.

В 58-ата минута Анюков изведе в коридор Жулиано, който с топовен шут опъна мрежата зад гърба на Серхио Роче - 2:1. Десет минути по-късно Танкович технично прехвърли разсеяния страж на гостите Юри Лодигин и върна аванса от два гола на АЗ - 3:1. В 80-ата минута Кокорин опита центриране и в опита си да избие топката защитникът на домакините Вуйтенс я изпрати в собствената си врата, за да оформи крайното 3:2.


В другата среща от групата израелският Макаби (Тел Авив) се наложи над ирландския Дъндолк с 2:1, но това се оказа недостатъчно за класиране в следващата фаза. Бен Хаим откри за домакините в 21-ата минута от дузпа. Гостите обаче изравниха само 6 минути по-късно. Шийлдс центрира отдясно и  Елиазер Даса протегна крак, за да отклони топката в своята врата - 1:1. В 38-ата минута Бен Хаим елегантно изведе Мича в наказателното поле на Дъндолк и последният матира вратаря Гари Роджърс за крайното 2:1.


Зенит е първи в групата с 15 точки, АЗ Алкмаар е втори с 8, Макаби остана трети със 7 точки, приятната изненада Дъндолк е последен с 4 т.

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ЛИГА ЕВРОПА