Фиорентина спечели с 3:1 в Базел след продължения и с общ резултат 4:3 се класира за финала в Лигата на конференциите. Двубоят на „Санкт Якуб-Парк“ завърши при резултат 1:2 в редовното време и се стигна до продълженията, след като швейцарците бяха спечелили със същия резултат във Флоренция. Николас Гонсалес (35) даде аванс на Фиорентина през първото полувреме, но на старта на второто Зеки Амдуни (55) възстанови паритета. След втори гол на Николас Гонсалес (72) се стигна до продълженията. Дълбоко в добавеното време на второто продължение Антонин Барак (120+9) прати „виолетовите“ на финала в Прага, където на 7 юни ще се изправят срещу Уест Хям, елиминирал АЗ Алкмаар в другия полуфинал.

Двубоят започна с натиск от страна на Фиорентина в търсене на гол за заличаване на пасива от първия мач. В началото Николас Гонсалес засече центриране в наказателното поле на Базел и прати топката на сантиметри над напречната греда. В 35-ата минута гостите все пак те постигнаха целта си. Кристиано Бираги центрира от корнер, а в наказателното поле Гонсалес прати от близко разстояние топката с глава в мрежата за 0:1.

Базел стартира по-концентрирано второто полувреме и бе по-настъпателният отбор. В 55-ата минута Анди Пелмар намери Зеки Амдуни зад гърба на отбраната на Фиорентина с дълго подаване и нападателят прати топката покрай Пиетро Терачано за 1:1. Осем минути след това Кристиано Бираги комбинира с Джакомо Бонавентура, който шутира от близко разстояние, но ударът му прелетя над напречната греда.

След рикошет в наказателното поле на Базел в 72-рата минута, топката падна на волето на Николас Гонсалес, който опъна за втори път мрежата на Марвин Хитц за 1:2 и така прати двубоят в продължения, след като до края на редовното време двата отбора не стигнаха до попадение.

В 94-ата минута центриране в наказателното поле на Базел намери Лука Йович, който стреля с глава от близко разстояние, но Марвин Хитц направи впечатляващо спасяване. Шест минути по-късно Джакомо Бонавентура можеше да удвои аванса за Фиорентина, но ударът му бе в обсега на Хитц, който отрази.

През второто продължение срещата бе прекъсната, за да се окаже спешна медицинска помощ на пострадал привърженик на Фиорентина. В третата минута от добавеното време Лука Йович бе намерен свободен в наказателното поле и шутира от близко разстояние, но не намери вратата. След това пак той нацели десния страничен стълб.

В 129-ата минута топката бе центрирана на втора греда, където Лука Йович свали топката за Антонин Барак, който я прати в мрежата и класира Фиорентина на финал в Лигата на конференциите. Това се случи секунди преди края на продълженията и изпълнението на дузпи. 

БАЗЕЛ - ФИОРЕНТИНА 1:3 след продължения
(в първия мач 2:1, общ резултат 3:4)
0:1 Николас Гонсалес (35), 1:1 Зеки Амдуни (55), 1:2 Николас Гонсалес (72), 1:3 Антонин Барак (120+9)