Уест Хям спечели с 1:0 при визитата си на АЗ Алкмаар и след 3:1 общ резултата стана първият финалист в тазгодишното издание на Лигата на конференциите. "Чуковете" са на финал в Европа за трети път в историята след 1965 и 1976 година, когато сториха това в несъществуващия вече турнир КНК (Купа на носителите на националните купи). Първият път те печелят трофея, а след това губят спора за него.

Пабло Форналс (90+4) вкара в последните секунди единствения гол в Нидерландия. Така на 7 юни в Прага лондончани ще се изправят срещу победителя от спора между Базел и Фиорентина.

Двубоят в Алкмаар не предложи много чисти голови положения, като и двата отбора бяха много внимателни при атаките си и не рискуваха да се оголят в защита. В 17-ата минута гостите стигнаха до шанс за изстрел към вратата на Матю Райън. След рикошет топката стигна до Джаред Боуен, който стреля, но покрай вратата.

В 25-ата минута Лукас Пакета получи в наказателното поле и шутира, но уцели левия страничен стълб на домакините.

След почивката малко преди изтичането на час игра нападателят на АЗ Алкмаар Евангелис Павлидис се свлече в наказателното поле след съприкосновение с футболист на лондончани, но съдията бе категоричен и не посочи бялата точка.

В 83-ата минута Найеф Агер стигна до топката в наказателното поле на нидерландския тим и стреля, но неточно. До края на двубоя домакините опитаха натиск към вратата на Алфонс Ареола, но той бе много хаотичен и не успяха да вкарат гол. Уест Хям обаче стигна до такъв в 94-ата минута, когато влезлият като резерва Пабло Форналс завърши бърза контраатака за своя тим и прати „чуковете“ на финала на „Фортуна Арена“ в чешката столица Прага.

АЗ АЛКМААР - УЕСТ ХЯМ 0:1
(в първия мач 1:2, общ резултат 1:3)
0:1 Пабло Форналс (90+4)