Гръцките власти разположиха повече от 5000 полицаи и пожарникари и спряха движението в големи райони от цяла Атина като част от мащабна операция по сигурността преди финала в турнира Лига на конференциите тази вечер. Местният Олимпиакос се изправя срещу италианския Фиорентина от 22:00 часа българско време. За първи път от повече от 50 години гръцки отбор ще играе на финал в европейски клубен турнир. Гърция се бори с вандалско поведение на привържениците, но тази вечер цялата страна ще гледа към стадион Света София, който е собственост на местния съперник АЕК.

"Това е спортен празник, който трябва да осигурим и да се уверим, че се провежда безупречно“, каза началникът на полицията в столичния централен регион Атика Йоанис Скурас.

Висши полицейски служители проведоха срещи с експерти по сигурността на УЕФА в Атина по-рано този месец и проучиха мерките, които са въведени по време на мач в Белгия, за да изготвят стабилен полицейски план, допълни един от заместниците му. Органите за гражданска авиация издадоха препоръка пък вчера, че се забраняват полетите на вертолети и дронове от 14:00 часа днес до 6:00 часа утре (30-и май).

Полицията вече е извършила проверки за сигурност на терена, барикадирала е стадиона, спряла е движението по пътищата и е поставила контролно-пропускателни пунктове в околните райони, които граничат със стадиона на АЕК. Граждани на други държави, които пристигат в гръцката столица, наричат мерките "безпрецедентни".

"Стадионът е като крепост!", заяви 62-годишният пенсионер Aнаниас Kaреклидис пред Ройтерс. "Никога не съм виждал такива мерки, толкова полиция и такива ограждения. А все пак живея в Атина".

Гръцките власти поддържат тясна връзка с колегите си от Италия, за да имат по-добра логистика. Хиляди привърженици на Фиорентина, включително 600, които властите са профилирали като високорискови, ще пристигнат с чартърни самолети. Издадени са билети в три цвята, включително червено и синьо за феновете на двата отбора. Те ще се събират на различни сборни пунктове и ще бъдат транспортирани с автобуси и влакове, запазени за феновете, под наблюдението на полицейски служители. Влизането на стадиона ще става с показване на билет и на документ за самоличност.