Мачът реванш от Лига на коференциите между черногорския Будучност и ЦСКА 1948 е под въпрос (в четвъртък от 22:00 часа). Причина за това е, че делегатът на срещата Ханна Бордюгова не е издала разрешително за провеждането му.

Украинката изтъква, че неофициално е казала, "че обича работата си и че няма да подпише за мачовете, организирани от УЕФА, да се играят на унищожения терен, защото не е в добро състояние" и е допълнила, че европейската централа не робува на импровизации, каквито имаше в изобилие през последните години за много страни.

От снимките, публикувани на страниците на медиите се вижда, че тревата на много места по целия терен е изгоряла, някъде пък направо я няма. Напоителната система на стадиона "Под Горицом" се повредила, а градската управа и спортните институции на Подгорица не направили нищо, за да отстранят огромния проблем, което води до срамен вид на терена пред европейските гости, разказват още от сайта lobsport.me.

Междувременно работниците на стадиона са опитали да решат проблема с кофи вода, но той само се разрасна, с още по-катастрофални последици за тревната настилка и евентуално отстраняване от УЕФА.

Любопитно, че президентът на европейската централа Александър Чеферин в момента е в Черна гора. Предполага се, че той е информиран за казуса, но не е ясно дали е взел някакво отношение и дали ще пренебрегне решението на делегатите и строгите правила, на които трябва да отговарят стадионите по време на европейски мачове.

Като първа алтернатива се разглежда базата на Футболния съюз на Черна гора, намираща се в северозападната част на града. Шефовете на футбола обаче не искат да подпишат споразумението и по този начин поемат отговорност мачът да се проведе при тях. Причината е, че първо – на същото място тази вечер играят Дечич и Динамо Батуми, а освен това въпросното съоръжение има само една трибуна, а се очаква доста по-сериозен интерес за мача Будучност – ЦСКА 1948.

Медиите в Черна гора отбелязват, че по всяка вероятност критиките и вината ще бъдат стоварени върху Будучност, който обаче не е отговорен изцяло. Стадионът "Под Горицом" се стопанисва от столичната община, където "синьо-белите" плащат наем – 2000 евро на мач за вътрешното първенство и 11 000 евро за международни мачове. Имало е вариант да се премести и срещата в съседна Албания или по-точно в град Шкодра, но идеята е изоставена заради липсата на време.

Главен съдия на мача утре е Михал Оченаш от Словакия, а негови помощници ще бъдат Адам Йекел и Тобияш Пацак. Четвърти съдия е Матин Дохал, а съдийски наблюдател Карен Налбандиян от Армения.

В интерес на истината, делегатката на УЕФА Ханна Бордюгова от Украйна е една от личностите в апарата на централата, която се слави като стриктен и безупречен служител. Извън футбола тя е адвокат и е специализирала спортно право, била е арбитър в КАС в Лозана.

Българските зрители също имаха възможност да се запознаят отблизо със стадиона в "Под Горицом" миналата есен, когато националният тим на страната загуби драматично от домакините с 1:2. Още тогава някои неуредици бяха приети с компромис и симпатия.

За Черна гора обаче остава сериозното предизвикателство да пооправи съоръжението за 9 септември, тъй като има около 40 дни до домакинството на Уелс в турнира Лига на Нациите.

Припомняме, че ЦСКА 1948 спечели първата среща в София с 1:0 с гол на Бирсент Карагарен.

Българското участие в Европа - сезон 2024/2024