ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Уест Хям спечели Лигата на конференциите, побеждавайки с 2:1 Фиорентина в изключително интригуващ финал. Спорът за трофея се игра при страхотна атмосфера на стадион "Еден Арена" в Прага, а след последния съдийски сигнал разгорещените фенове на лондонския клуб нахлуха на терена, за да празнуват заедно с любимците си.

"Чуковете" поведоха чрез Саид Бенрама от дузпа в 62-ата минута. Радостта им обаче не трая дълго. "Виолетовите" изравниха в 67-ата чрез Джакомо Бонавентура - 1:1, за да се стигне до 90-ата, когато в герой за тима на Дейвид Мойс се превърна Джаред Боуен, вкарвайки победното попадение.

Финалът беше белязан от инцидент. В 34-ата минута Кристиано Бираги пострада, след като английски привърженици го обстрелваха с различни предмети при изпълнение на ъглов удар. Играчът на Фиорентина беше ударен с чаша в главата, която се разкървави. Наложи се Бираги да бъде превързан от лекарския щаб на "виолетовите".

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+) 

Спечелената Лига на конференциите осигурява на "чуковете" квота за Лига Европа. Toва е първи евротрофей за Уест Хям от 1965 година насам, когато лондончани триумфират с КНК (б.р. - ако не броим спечелването на турнира Интертото през 1999 г.). Припомняме, че през миналия сезон "чуковете" достигнаха до полуфинал в Лига Европа.

За 60-годишния Дейвид Мойс това е втори трофей в кариерата му след спечелената "Къмюнити Шийлд" с Манчестър Юнайтед през 2013 г. 

За Фиорентина пък разочарованието е още по-голямо и поради факта, че преди дни "виолетовите" отстъпиха с 1:2 на Интер във финала за Купата на Италия.

Още в началните секунди на двубоя в Прага избраниците на Мойс отправиха първия точен удар. Михаил Антонио си освободи пространство на границата на наказателното поле и шутира, но право в ръцете на Пиетро Терачано.

Четири минути по-късно Николас Гонсалес нахлу в наказателното поле, където беше съборен. Главният съдия Карлос дел Серо Гранде беше категоричен, че няма дузпа. Докато Гонсалес беше на тревата, към него полетяха пластмасови чаши от трибуните. В 9-ата минута „виолетовите“ изпробваха късмета си с неточен удар от далечно разстояние на Роландо Мандрагора. 

В 13-ата минута Деклан Райс се възползва от лошо изчистена топка и моментално отправи шут, който не беше точен. В следващите минути Фиорентина наложи натиск. Символичните домакините се настаниха в противниковата половина, но трудно създаваха опасности пред Алфонс Ареола. В 20-ата минута Лука Йович получи възможност да стреля. Сръбският национал отправи удар покрай лявата греда.

Малко повече от половин час след началото феновете на „чуковете“ отново застрашиха здравето на футболист на Фиорентина. Кристиано Бираги се запъти към ъгловото флагче, за да изпълнява корнер. Към капитана на Фиорентина полетяха пластмасови чаши. Една от тях го уцели в главата, от която шурна кръв. Той отговори с иронични аплодисменти, а медицинският щаб трябваше да го превърже. За няколко минути играта беше спряна, докато страстите утихнат.

Дълбоко в добавеното време топката попадна във вратата на Уест Хям. Николас Гонсалес центрира отдясно, Куаме скочи високо и засече с глава. Топката се отби от десния страничен стълб, последва добавка на Лука Йович, който преодоля Ареола. Попадението обаче не беше зачетено заради засада. ВАР потвърди, че сърбинът беше зад последния в защитата на съперника и нулевото равенство се запази.

С началото на второто полувреме в игра за италианския тим влезе Артур Кабрал на мястото на получилия контузия Йович. В 52-ата минута Нико Гонсалес и Агер се сблъскаха във въздуха, а бранителят на Уест Хям получи официално предупреждение. Куаме нанесе точен удар, който Ареола спаси. Секунди по-късно Бираги докосна топката с ръка пред погледа на Джаред Боуен и "чуковете" поискаха дузпа. Дел Серо Гранде прибегна до помощта на ВАР и посочи бялата точка. Зад топката застана Бенрама, който с прецизен удар по гредата откри резултата в 62-ата минута и Уест Хям поведе с 1:0.

В 66-ата минута Кабрал стреля в рамото на Керер, а Мадрагора бурно протестира с искане за дузпа, за което Дел Серо Гранде му вдигна жълт картон. Секунди след това Нико Гонсалес свали към Джакомо Бонавентура и опитният халф технично прати топката в далечния ъгъл за 1:1. 

В 72-ата минута Гонсалес проби и подаде на Кабрал, той обработи топката с гръб към вратата и я продължи към Мандрагора, но неговият удар мина на сантиметри от целта. С наближаването на края на редовното време двата тима станаха по-предпазливи. В 82-ата минута Уест Хям можеше да стигне до втори гол, но Терачано отрази изстрел на Соучек.

В последните секунди на редовното време Лукас Пакета загуби топката на тъчлинията и "виолетовите" застрашиха Ареола. Френският страж все спаси удара на Амрабат. В ответната атака Пакета изведе в коридор Джаред Боеун, който преодоля Терачано и се разписа за победното 2:1 за Уест Хям. 

Това беше второто издание на Лигата на конференциите, която беше спечелена през миналия сезон от Рома. 


ФИОРЕНТИНА - УЕСТ ХЯМ 1:2
0:1 Саид Бенрама (62-дузпа), 1:1 Джакомо Бонавентура (67), 1:2 Джаред Боуен (90)

ACF Fiorentina
ФИОРЕНТИНА: 1.Пиетро Терачано, 2.Додо, 4.Никола Миленкович, 16.Лука Раниери, 3.Кристиано Бираги, 5 Джакомо Бонавентура  , 34.Софиан Амрабат, 38.Роналдо Мандрагора, 22 Николас Гонсалес, 7.Лука Йович, 99.Кристиан Куаме
Треньор: Винченцо Италиано

West Ham United FC
УЕСТ ХЯМ: 13.Алфонс Ареола, 5.Владимир Коуфал, 4.Курт Зума, 33.Емерсон, 27.Найеф Агер, 28 Томаш Соучек, 41.Деклан Райс, 20.Джаред Боуен  , 11.Лукас Пакета, 22 Саид Бенрама  , 9.Михаил Антонио
Треньор: Дейвид Мойс

 

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!