Локомотивската общност за пореден път се сплоти около знаменития футболист на клуба Атанас Михайлов. Това стана на премиерата на филма „Легенда за Начко“, която се проведе вчера в кино „Освобождение“ и събра много хора. Датата не беше избрана случайно, тъй като на 5 юли се навършиха 72 години от рождението на бившия национал.

Дори и 15 години след смъртта си, Начко е повод за коментари и спомени сред привържениците на „железничарите“. Авторите на филма Милен Димитров, Венелин Йорданов и Явор Веселинов са провели интервюта с над 40 човека, докато изработят документалния филм. Лентата, чиято продължителност е над 90 минути, показва кадри с изявите на Атанас Михайлов с екипите на националния отбор, Локомотив (София) и кипърския Неа Саламина.

Изключително любопитни спомени за преживявания с незабравимия Начко споделят легендарни футболисти на „червено-черните“, представителния тим на България, фенове и ръководители на „железничарите“. Сред тях са актьорът Славчо Пеев, певецът Богдан Томов, най-добрият български футболист Христо Стоичков, бившият президент на БФС Валентин Михов, легендите на Левски Кирил Ивков, Георги Цветков, Стефан Павлов, както и множество знаменити футболисти на Локо (София) като Спиро Дебърски, Нако Дойчев, Бойчо Величков и др.

Естествено, доста сериозно внимание е отделено на знамения европейски поход на Локомотив (София) до четвъртфиналите на Купата на УЕФА през сезон 1979/80, когато последователно са елиминирани Ференцварош, Монако и Динамо (Киев), за да дойде отпадането от Щутгарт след сериозна съдийска подкрепа за германския тим.

Сред почетните гости на „Легенда за Начко“ бяха синът на Атанас Михайлов – Михаил и внукът Алекс. Присъстваха дъщерята на Никола Котков – Мария, председателят на Обединени спортни клубове Локомотив Даме Стойков и кметът на район „Надежда“ Димитър Димов.

Легендите бяха представени от Венци Арсов, Йордан Стойков-Бумбо, Александър Дудов, Стойчо Стоев, Явор Вълчинов, Ангел Колев, Нако Дойчев, Йордан Събков, Боре Манолов. С клубния автобус пристигна целият първи отбор с треньори Иван Колев, Христо Коилов и Йордан Господинов.

Феновете в характерния си стил допринесоха за прекрасната атмосфера в залата на киното. Те разпънаха своите знамена, бурно аплодираха изказванията във филма на клубните легенди, а след края на прожекцията прозвуча легендарното скандиране: „Начко Моначко“.

Авторите на филма „Легенда за Начко“ получиха специален подарък. Един от най-изявените привърженици на Локомотив (София) Красимир Митов им връчи по една плочка с лика на Атанас Михайлов. Такава беше връчена и на спонсора на лентата Веселин Стоянов.