В настоящия десети кръг на efbet Лигата сме изправени пред ситуация, до която се е стигало много често в историята на българския футбол. А именно – в един и същи кръг да се изправят ЦСКА срещу Славия и Левски срещу Локомотив (София).

Това се е случвало общо в 17 сезона, а като умножим по две заради двата полусезона, ще получим общо 34 уикенда, в чиято програма са били включени двете дербита, отбелязва „Мач Телеграф“.

Логично Левски и ЦСКА доминират над другите два клуба. Статистиката от сблъсъците между „армейците“ и „белите“ показва 17 успеха за „червените“, 11 ремита и само 6 успеха за славистите. Шест са и победите на Локомотив (София) над „сините“, но пък левскарите имат цели 21 триумфа, а „хиксовете“ в тези дербита са 7.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

През 60-те и 70-те години на миналия век тези два мача често са били част от програмата на последния кръг. Това е логично, тъй като се е очаквало участващите отбори да са сред призьорите и е било добре да са заедно на терена. Много често развръзките са били такива, каквито са били необходими, за може отборите да изпълнят целите си.

Най-емблематичен е случаят от сезон 1977/78, когато ЦСКА и Славия закриват първенството на „Васил Левски“, а Левски и Локо играят на „Армията“. „Червените“ бият „белите“ с 4:0, колкото им трябва за титла, но трябва да се изпълни и друго условие - „сините“ да победят „железничарите“. „Червено-черните“ обаче стигат до необходимата им точка с равенството 3:3 и взимат златните медали.

Имало е всякакви развръзки в тези двойни дербита, но в 32% от тях победите отиват в сметките и на Левски, и на ЦСКА. От 34 случая на мачове ЦСКА – Славия и Левски – Локо (София) в един кръг, 11 пъти като победителите излизат „сините“ и „червените“. Само един път с едновременни победи се поздравяват „белите“ и „червено-черните“. Това се случва през есента на 1977 г.

Втората най-често срещата развръзка пък е победа за Левски над Локомотив и равенство между Славия и ЦСКА. До този вариант се е стигало осем пъти. Това стана и при последния случай, когато двете дербита бяха част от един кръг на първенството – през пролетния дял на сезон 2014/15. Тогава „сините“ спечелиха в „Надежда“ с 1:0, а „червените“ и „белите“ направиха нулево равенство на „Армията“.

РАЗВРЪЗКАТА НА ДВОЙНИТЕ ДЕРБИТА
Победи за Левски и ЦСКА – 11 пъти
Победа за Левски и равенство в другия мач – 8 пъти
Победа за ЦСКА и равенство в другия мач – 4 пъти
Победа за Славия и равенство в другия мач – 2 пъти
Победа на Левски и победа на Славия – 2 пъти
Победа на Локомотив и победа на ЦСКА – 2 пъти
Победа на Локомотив и равенство в другия мач – 2 пъти
Равенство и в двата мача – 2 пъти
Победа на Локомотив и победа на Славия – 1 път

Еfbet Лига - сезон 2022/2023
БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа
  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК