Голям скандал с трансфер на играч на Лудогорец стигна до ФИФА и УЕФА. Двете големи ръководни организации във футбола ще трябва да решат сериозен казус относно преотстъпването на защитника Жан Карничник от българския шампион в Лилестрьом. Въпреки твърдението на шеф на скандинавския клуб, разградчани нямат никаква вина в случая.

Заради трансфера словенецът не беше в групата на „орлите“ за мача за Суперкупата срещу Левски на 1 септември. Прозорецът за летни футболни сделки в Норвегия затвори на 31 август, а финалният момент е настанал малко преди документалното приключването на сделката между българския и норвежкия тим.

50 000 лв. Награден Фонд за efbet Лига!

Така Карничник е останал без картотека за Лилестрьом. Клубът веднага е вдигнал скандал на местната федерация, тъй като според тях всичко било нормално и забавянето е от страна на централата. В резултат на това Норвежкият футболен съюз е сезирал ФИФА и УЕФА, настоявайки сделката да бъде обявена за финализирана и 27-годишният словенец да може да играе за Лилестрьом.

„Две от трите решителни стъпки за трансфера на защитника на Лудогорец в Лилестрьом бяха направени, когато системата за картотекиране престана да работи и прозорецът се затвори. Вярваме, че ръководните фактори на световния и европейския футбол ще решат този проблем и Карничник ще може да играе в Лилестрьом, което ще е добре за всички страни по договора“, обявиха в норвежкия клуб.

Очаква се през тази седмица стане окончателно ясно дали словенският национал, който загуби титулярното си място в Лудогорец, ще играе за Лилестрьом или ще трябва да се завърне в Разград поне до зимата. Бранителят има договор с „орлите“ до 30 юни 2025 г.

Спортният директор на норвежкия тим Симон Месфин опита да прехвърли върху Лудогорец част от вината за проваления трансфер на Жан Карнички.

„Карничник трябваше да бъде нашето трето попълнение през този трансферен прозорец. Ние изпълнихме нашата част от ангажимента, но Лудогорец забави нещата твърде дълго. Ще трябва да изчакаме решението на ФИФА по казуса. Това определено е играч, който искаме да привлечем, за да се подсилим за битките в първенството“, заяви Месфин.

Лилестрьом в момента заема трето място в шампионата на Норвегия с актив от 41 точки след 21 изиграни кръга. Вторият Бодьо/Глимт има същия актив. Лидер е Молде, който има 10 точки повече.

Еfbet Лига - сезон 2022/2023
БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа
  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК