Вицепрезидентът на БФС Павел Колев обясни, че към днешна дата мач за Суперкупата на България между Лудогорец и ПФК ЦСКА АД не се очертава. Причината е входираното от "армейците" писмо, че прекратяват дейност и няма да участват в нито един от турнирите през следващия сезон.

По традиция в двубоя за Суперкупата играят шампиона на страната и носителя на Купата. Както е известно, Лудогорец вдигна пета поредна титла на България през миналия сезон, докато "червените" завоюваха Купата с победа 1:0 над Монтана във финала.

"Дали ще има мач за Суперкупата зависи от производството по несъстоятелност на ПФК ЦСКА АД. Въпросът е дали клубът, управляван от синдик Дора Милева, ще продължи да осъществява дейност. Към момента Лудогорец няма съперник за Суперкупата. Нещата зависят от това дали ПФК ЦСКА Ад ще кандидатства за лиценз в "Б" група. Трябва да има заявен стадион за цяла година и финансиране. Също така зависи от това дали ще имат достатъчно картотекирани футболисти, както и от осигуряването на охрана за мачовете", обясни Павел Колев.

"Това трябва да се случи до 15-20 юли", уточни той.

Вторият по сила човек в родния футбол също така изрази съжалението си от негативите, които централата натрупа заради преименуването на ПФК Литекс АД в ПФК ЦСКА-София. Според него никой не е очаквал подобен ход, докато в БФС са обмисляли начините за рестартиране на първенството под формата на Първа професионална лига. "Когато започнахме този процес, никой не си е представял, че Литекс ще напусне терена в мача срещу Левски. После когато отборът беше поканен и изпратил документи за лиценз, докато течаха консултациите с футболните ръководители, медиите, а холандските колеги ни запознаваха с възможните варианти, никой пак не си е представял, че ще има такава операция по прекръстване и преместване на седалището на клуба. Случилото се не е по вина на БФС. Това е проблем на нормативната база, която го допуска. Дали се чувстваме смутени? Да бъдем смутени не е основание да отхвърлим случващото се, когато условията са спазени. Съжалявам за тази трансформация и за начина, по който тя се отразява върху нашите намерения", каза още Павел Колев.

На пресконференцията на БФС днес отново беше съобщено, че новото първенство в елита, който ще носи името Първа професионална лига, ще започне на 30 юли. Мачовете във втория ешелон - Втора професионална лига, пък стартира седмица по-късно - на 7 август.

Следете с БЛИЦ СПОРТ: "А" група - трансфери и подготовка

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа