Йордан Минев е на прага на сериозно европостижение. Срещу черногорския първенец Младост (Подгорица) днес, състезателят на Лудогорец може да запише своята среща номер 40 на международната сцена, пише "Тема спорт". Това означава, че той ще влезе в Топ 10 по участия за български отбори в Европа. В момента бранителят има 39 мача, колкото и легендата на ЦСКА Димитър Пенев. Точно пред тях са славният защитник на Левски Стефан Аладжов, настоящият треньор на ЦСКА-София Христо Янев и друг от игралите на "Армията" през новия век - Йордан Тодоров, които имат по 40 срещи.

35-годишният Минев е изиграл двубоите си с екипите на ЦСКА и Лудогорец.

С тима от Борисовата градина Данчо има 13 участия, като всичките са във втория по сила европейски турнир Лига Европа. В петте си сезона за разградчани пък крайният защитник нареди 26 срещи на континентално ниво - 7 в Лига Европа и 19 в Шампионската лига.

Това означава, че ако днес играе, той не само ще стане с 40 срещи, но половината от тях ще са в най-комерсиалната клубна надпревара. В Европа Минев има и един гол - разписа се при успеха с 1:0 над Базел в групите на Шампионската лига на 23 октомври 2014 година. Защитникът стана първият играч, донесъл победа на български отбор в тази фаза на турнира. А лафът, който пусна, след като се превърна в герой, ще бъде помнен дълго. "Като няма какво да правя топката, я ритам и тя влиза", сподели тогава Минев. В същата среща той влезе в Топ 20 по участия. Две години по-късно Данчо ще пробие и в десетката.

Ако се появи и в двата двубоя с Младост, бранителят ще заеме еднолично осмо място в класацията. В случай че Лудогорец отстрани тима от Подгорица, пред Минев се открива възможността да запише още поне 4 мача в евротурнирите.

На върха в подреждането по участия недостижим изглежда Христо Йовов, който има цели 66 срещи на международната сцена. Веднага след него с един по-малко се нарежда Елин Топузаков, а тройката допълва друг от синия дрийм тим - Димитър Телкийски.

Срещу Младост още един от Лудогорец може да достигне юбилейна бройка мачове в Европа. Това е централният защитник Козмин Моци. Досега румънецът има 58 участия и 1 попадение. Ако се появи на терена и в двата сблъсъка, той ще удари кота 60. Именно Моци се явява и най-опитният в състава на Георги Дерменджиев на международната сцена. След него е вратарят Владислав Стоянов, който има 50 мача, като част от тях са за Шериф (Тираспол).

Следете с БЛИЦ СПОРТ: "А" група - трансфери и подготовка
Програмата на Първа професионална лига
БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа