34 автомобилни екипажа днес по обед ще преминат през техническия преглед, предхождащ старта на 30-ото издание на една от най-авторитетните автомобилни надпревари у нас. Рали Сливен отбелязва своето 30-о издание като през последните години неизменно е част от надпреварата на ФИА за Източна Европа и е 5-и кръг от националното първенство. Рали Сливен е с най-високия коефициент на трудност (10), който заради добрата организация се потвърждава от ФИА в продължение вече на 20 години.

За първи път от началото на българския шампионат се събират и толкова много екипажи - двойно повече отколкото при откриването на първенството в Костенец през април. Колоната от автомобили ще бъдат представени на публиката в церемониалния старт тази вечер в 18:30 часа на стадион "Хаджи Димитър", преминавайки в параден ход по лекоатлетическата писта. За тази церемония сливналии са хвърлили много усилия. Цялото рали е събрано в комплекса "Спорт Палас", като най-отдалечената точка от щаба на състезанието е на не повече от около 100 метра.

Същото се отнася и за маршрута на надпреварата. Общата дължина на 16-те специални етапа е 234.84 км, които са близо 42 на сто от цялата дължина на Рали Сливен - 571.96 км. Повечето от участниците смятат, че радикалната промяна, направена за юбилейното рали, е изключително добра, сега целият облик на състезанието е много над стандартите на ралита не само от националния шампионат, но и от тези за Купата на ФИА.

"Амбицията ми е да се класираме в тройката на Рали Сливен. Организацията на ралито е на добро ниво и се надявам, че и самото състезание ще протече така добре. Очаквам времето да бъде е хубаво и зрителите да са доволни от надпреварата ни", заяви Петър Гьошев (Престиж Рали Тим, Мицубиши Лансър Ево 9). Той и неговият навигатор Димитър Спасов са лидери в генералното класиране на шампионата с 84 точки.

На десет точки зад тях са шампионите за 2009 г. Крум Дончев/Петър Йорданов (Дончев Спорт, Пежо 207 S2000), трети е екипажът на Виваком Рали Тим Димитър Илиев/Янаки Янакиев (Шкода Фабия S2000), които до момента са събрали 66 точки. С номер 1 в стартовия лист ще бъде италианецът Марко Темпестини (Пежо 207 S2000), който се състезава с румънски лиценз. Той е и миналогодишен победител в източноевропейската купа на ФИА. В момента обаче в класирането след първите две състезания от този шампионат Темпестини е на третата позиция с 250 точки. Преди него са Петър Гьошев - 370 и Крум Дончев - 274. Четвърти е Митко Илиев - 210.

Както това класиране, така и подреждането в националното първенство подсказват, че състезанието в Сливенския балкан утре и в неделя ще бъде страшно завързано. Да припомним, че за всяка победа се дават 25 точки, което означава, че челната тройка в националното първенство се смества в рамките на една победа. Утре колоната стартира в 9 часа от сервизния парк на рали Сливен, като в първия ден се преминават 8 скоростни етапа (119.22 км), като първият автомобил се очаква обратно в Сливен в 16:50 часа.