Фернандо Алонсо с Астън Мартин записа в Саудитска Арабия юбилеен подиум №100 в своята кариера, след като за второ поредно състезание във Формула 1 зае третата позиция. Малко след края на надпреварата обаче испанецът беше наказан с 10 секунди заради проблем в бокса при изтърпяването на друга негова санкция в хода на надпреварата. Причината е, че по време на изтърпяването на това петсекундно наказание един от механиците на отбора е докоснал болида на Алонсо с крик, което се санкционира с още десет секунди.

В крайна сметка третото място се отнема от Алонсо и се присъжда на пилота на Мерцедес Джордж Ръсел, което ядоса испанеца.

„Явно от ФИА не са имали време... ФИА не изглежда много добре. Имаха един час да ми кажат наказанието. Да видим, отборът не е съгласен. Ако ми бяха казали, че имам 10-секундно наказание, можех да се опитам да отворя подобна разлика, да рискувам и да карам по-бързо... Но, разбира се, след като не казаха нищо. Въпреки това имам много добър вкус в устата си“, заяви Алонсо след санкцията.