Бившият президент на Ферари Лука ди Монтедземоло ще бъде приет в „Залата на славата по автомобилизъм” на специална церемония в американския град Детройт на 23 юли тази година. Признанието е заради постиженията му с италианския автомобилен концерн и успехите със Скудерията във Формула 1. 67-годишният италианец посвещава признанието си на рекордьора със 7 световни титли във Формула 1 Михаел Шумахер, възстановяващ се в дома си в Швейцария след тежък инцидент със ски и излизане от състояние на изкуствена кома.

Заедно с Лука ди Монтедземоло в „Залата на славата по автомобилизъм” ще бъдат включени още Елууд Хейнс, Ронджър Пенске и Ратан Тата. „Горди сме да почетем тези четири лица, чийто предприемачески дух помогна за развитието на днешната автомобилна индустрия”, заяви Уилямс Чапин, президент на „Залата на славата по автомобилизъм”, в която от 1939 година насам са приети над 250 елитни личности. Сред тях са Енцо Ферари, Марио Андрети, Хенри Форд и Джеки Стюарт.

Лука ди Монтедземоло управляваше Ферари от 1991 до 2014 година, а с отбора във Формула 1 спечели 6 шампионски титли при пилотите и 8 трофея при конструкторите. Пет от титлите при пилотите са спечелени от Михаел Шумахер.

„Бих искал да посветя и споделя това признание с всички чудесни и компетентни хора, с които съм работил на Маранело. Както всеки разбира, искам да посветя това отличие специално на Михаел Шумахер – най-великият пилот в историята на Ферари”, сподели Ди Монтедземоло.