Ферари искали да върнат рекордьора със седем световни титли във Формула 1 Михаел Шумахер, възстановяващ се у дома си след излизането си от кома, като постоянен пилот в тима през 2009 година. Това разкри бившият бос на Скудерията Лука ди Монтедземоло.

Катастрофа на Шумахер с мотор Хонда през февруари 2009 година в Испания възпрепятствала завръщането на германската легенда при „черните кончета”.

„Този инцидент попречи на Шумахер да се завърне във Ферари. Когато той спря с Формула 1, имаше такова огромно желание да почувства скоростта и асфалта, че караше мотор. Рос Браун го срещна в Абу Даби и му даде офертата за Мерцедес. Михаел, който беше като дете, на което му е взета играчката, се завърна”, сподели Ди Монтедземоло пред Sky Italia.

„Според мен той направи грешка със завръщането си във Формула 1 с тима на Мерцедес. Един Шумахер, който се завръща, трябва да печели, а той не спечели. Когато виждам как е Михаел днес, все едно ми е заседнало нещо в гърлото. Съжалявам много, защото той беше много важна личност в моята кариера”, допълни Ди Монтедземоло, който през 2009 година вместо Шумахер взе във Ферари испанеца Фернандо Алонсо.

Михаел Шумахер спечели 5 от всичките си 7 световни титли с отбора на Ферари в периода 2000 – 2004 година, а с тима на Мерцедес завърши на осмо място при пилоти през 2011 година. В момента германеца се възстановява в дома си край Женевското езеро след тежкия инцидент със ски в края на 2013 година.