Българската автомобилна състезателка Екатерина Стратиева бе един от малкото пилоти, които покриха критерия за класиране в генералното подреждане на Европейския рали шампионат (ERC) и успя да се нареди сред най-добрите на континента.

След отличните резултати в силната конкуренция на състезания от ERC и Интерконтиненталния рали чалъндж (IRC) Стратиева бе удостоена с първото място в годишната ранглиста на жените на Международната асоциация на рали пилотите.

Българката е без конкуренция за лидерската позиция, която след последния сезон заема със сбор от 1428 точки. Далеч на второто място е новозеландката Ема Гилмор с 471 точки. Трета с 432 е туркинята Бурджу Четинкая.

БЛИЦ припомня, че Стратиева стартира в 11 състезания през 2012 година, а страхотните й резултатите от тях я направиха убедителен лидер в престижната класация.

В общото класиране на IRDА Стратиева заема 37-ото място, като най-високо класираната дама, наред с имена от калибъра на Себастиен Льоб, Мико Хирвонен, Петер Солберг и др.

При навигаторите лидер е опитната австрийка Илка Минор-Петрашко, а втората позиция заема навигаторката на Стратиева - Кармен Поенару. Румънката кара само в екипажа на "Астра рейсинг", като помага на Катето.