Президентът на БФ Мотоциклетизъм Богдан Николов изрази готовност да помага на Българската федерация по автомобилизъм. Както вече стана ясно, за президент на БФАС беше избран Владимир Илиев.

„Поздравявам делегатите за избора на Илиев за президент. Смятам, че тази федерация дойде човек, който работи професионално и ще подреди нещата. Определено Владо Илиев може да помогне много със своите познания и опит. Разбира се, готов съм да му да откликна винаги, ако той има нужда от моето мнение, съвет и подкрепа”, коментира Богдан Николов, който направи изявлението си по време на квалификациите за Гран При България в Плевен, където днес на трасето "Долна Митрополия" ще се проведе втория кръг от Европейския шампионат по Супермото и първият кръг от Източноевропейския шампионат на писта. Времето и атмосферните условия бяха благосклонни към състезателите в събота, когато се състояха квалификациите за място на стартовата решетка. Още преди обяд спря да вали и пистата бързо изсъхна, което даде на пилотите възможност да покажат най-доброто от себе си.

В клас SM3 + S open от първа позиция ще стартира Ангел Караньотов (ТМ), който доминира както в свободните тренировки, така и в квалификациите. В последната си обиколка Караньотов направи шоу за публиката като караше 50-на метра както на задна, така и на предна гума. В клас SM65 + SM85 като лидер на колоната ще потегли Хакан Халми (КТМ), а непосредствено до него ще бъде основният му конкурент Максимилиан Хофлер (Австрия). Състезанието на трасето „Долна Митрополия” ще първото за новия сезон в Източноевропейския шампионат на писта. В клас SuperStock 1000 cc, безспорният фаворит и любимец на феновете Мартин Чой (БМВ) ще стартира от първа позиция, след като направи най-бърза обиколка за време 1:35,487 мин. Оспорвана, интернационална битка за челните места се проведе в клас SuperSport 600 cc. Ненад Стоянович (Срб) беше най-бърз, изпреварвайки българина Бойко Божинов (Ямаха) и турчинът Ериълмаз.

Още един сръбски пилот ще потегли от първа позиция в утрешното състезание. Това е Бранислав Йованович, който триумфира в квалификацията за място в клас Супербайк серия 1000 cc. В клас Супербайк серия 600 cc Пламен Петров (Кавазаки) беше най-бърз с време 1:47.253 мин.