„Искаме по-добро бъдеще за Рали България, затова и полагаме толкова усилия, за да променим състезанието, да се върнем в Европейския рали шампионат". Това заяви председателят на БФАС Радослав Козлеков на пресконференция преди старта на 44-ото издание на автомобилно състезание.

Той потвърди, че бюджетът Рали България 2013 е 400 000 лева. 300 хиляди от тях са дошли от Министерството на физическото възпитание и спорта.

26 екипажа са подали заявки за участие в Рали България, състезанието стартира в петък в 18:00 часа на централния площад в Самоков. Първата отсечка е по улиците на града и стартира в 20:10 часа.

"Ситуацията в страната е тежка, затова е разбираемо, че получихме само 26 заявки, въпреки че сме освободили българските екипажи от такса участие и всеки екипаж ще получи по 500 лева стартови пари", заяви Козлеков.

Председателят на БФАС, директорът на ралито Камен Михайлов, кметът на община Самоков Владимир Георгиев, отговорникът по сигурността на трасетата Георги Янакиев и рали шампионът на България Димитър Илиев обещаха интересна надпревара през уикенда и високо ниво на организация.

„Научих много интересни неща за състезанието, не знаех, че за провеждането на отсечката „Белмекен” са необходими 234 човека. Направо ми е неудобно, че се полагат толкова много усилия, че се ангажират толкова много хора, а колите на старта ще са по-малко от очакваното”, коментира Димитър Илиев.

„Промяната в Рали България започва с първата скоростна отсечка, която ще е по улиците на Самоков. Общината ни помага много в организацията и това намалява финансовото бреме върху организаторите”, каза директорът на ралито Камен Михайлов.