Рали Дакар през 2013 година ще се проведе по напълно нов маршрут. Това е донесло разузнаването на единствения български пилот, който е завършвал митичната надпревара – Петър Ценков. Самият той потвърди, че повече няма да се състезава с АТВ, но обмисля да участва в следващото издание в Южна Америка като пилот на автомобил.

"В испаноезични сайтове се появи информацията, че организаторите на Дакар имат идеята догодина стартът да бъде там, където беше финалът сега – в Лима. След Перу ралито трябва да влезе за първи път в историята си в Боливия, а след това да премине през Аржентина. Последната страна, през която ще премине състезанието, е Чили. Финалът трябва да бъде в Сантяго", съобщи новината Ценков в ефира на OFFRoad Radio.

Пепи разкри за първи път конкретни планове за Дакар 2013. Той е разговарял с добрия си приятел Раул Данино. Ентусиазираният чилиец дебютира тази година в състезанието с Toyota Hilux и успя да го завърши. Данино е предложил на Ценков да участват с общ отбор през 2013-а. Той трябвало да включва два автомобила и две АТВ-та.

Идеята е автомобилите да бъдат управлявани от българина и чилиеца. Двамата се запознали на Рали Мароко миналата година и бързо си допаднали. Пилоти на АТВ-ата се предвижда да бъдат дебютиралият сега Младен Вачков и 20-годишният Стоян Козаров.

"Всичко е в много начален етап. Имаме желание да го направим, но е въпрос на много пари и сериозна организация. Аз ще бъда и тийм мениджър. Трудно се носят две дини под мишницата, но имам бензин в кръвта и не мога да гледам само отстрани състезанието, така че искам да участвам", каза в заключение 48-годишният Ценков, цитиран от offnews.offroad-bulgaria.com.