24-кратният шампион на България, Източна Европа и Eвропейски шампион за 2011 г. Мартин Чой продължава участието си в състезателен сезон 2016 в Световното първенство по мотоциклетизъм за издръжливост „12-те часа на Портимао“.

По-рано тази година беше анонсирано уникалното партньорство между настоящия генерален спонсор на Мартин Чой бензиностанции ЕКО и BMW Motorrad България, което доведе до новото име на отбора, с който той се състезава – EKO Racing BMW Motorrad Bulgaria Team. Чой регистрира първото участие на български пилот в кръговете от Световния Ендурънс Шампионат във Франция „24 часа на Льо Ман“. По време на дебюта си състезателят постигна невиждан досега подвиг в историята на шампионата, след като остана единственият пилот в тима си и успя стигне до финала след 15 часа продължително каране.

По време на участието си в Балканския шампионат по мотоциклетизъм в Серес, Гърция, през април месец тази година българският състезател записа двойна победа и триумфира пред погледа на близо 2000 души публика. „След незабравимите изживявания на „Льо Ман” и победите в Серес съм зареден с оптимизъм и амбиция за нови успехи. Намирам се в много добра форма, а силната подкрепа на бензиностанции ЕКО и BMW Motorrad ми дава спокойствие и допълнителна увереност. Състезанието в Португалия е поредното голямо предизвикателство пред нашия тим, но през последните три месеца с ЕКО България работихме усилено и се чувствам подготвен за „12-те часа на Портимао“. Състезанието ще е тежко, но вярвам, че ще го издържим с чест. Тимът ни е конкурентен и се надявам да сме здрави, да нямаме контузии и да успеем да влезем в Топ 10”, коментира Мартин Чой.

В пресконференцията участие взе и Румен Петков, председател на организационния комитет „Гранд При България”, който също не скри похвалите си към най-успешния български мотоциклетист. „Благодаря на бензиностанции ЕКО за подкрепата им, това е една достойна инвестиция в човешкия потенциал. Състезател като Мартин Чой е радост за всички българи. Той направи истински подвиг и не се притеснявам да използвам тези силни думи, няма как да не се гордеем с него“, каза Петков.

Въпреки претоварения си график през тазгодишния състезателен сезон Мартин Чой няма да изостави ангажиментите си и по линия на кампанията на бензиностанции ЕКО „Обади се, като стигнеш“. Ивета Михайлова, търговски директор на бензиностанции ЕКО потвърди, че в рамките на специализираното мото училище, което ще се проведе на 12 юли, на Мартин Чой предстои да превърне в лектор, както и да демонстрира практически обучения за безопасността на участващите в движението. Това ще поредното лятно издание на кампанията, резултат от многогодишните усилия на бензиностанции ЕКО да мотивира и призовава водачите към внимателно и безопасно шофиране.

Вторият кръг на Световното първенство по мотоциклетизъм за издръжливост „12-те часа на Портимао“ ще се проведе на 10 и 11 юни и ще бъде излъчвано в българския ефир пряко по Евроспорт 2 – от 11:15 и 21:00 часа.